Page 61 - Ase & Erä 7/2021
P. 61

Maistuvaa
                                                                                     riistaruokaa


                                                                                     Vantaalla kartanomiljöössä toi-
                                                                                     mivan Ravintola Backaksen yrittäjä
                                                                                     Lauri Kaivoluoto toimii Ase&Erä
                                                                                     -lehden riistaruokakokkina.
                                                                                       Metsästystä harrastava Kaivo-
                                                                                     luoto kertoo jokaisessa lehdessä
                                                                                     maukkaan, yllättävänkin riistaruo-
                                                                                     kareseptin.



                                                                                          yksyllä  metsästetään  peuroja.
                                                                                          Mutta syksy on myös erinomaista
                                                                                          aikaa nauttia peuranlihasta.
                                                                                          Tällä kertaa kokki Lauri Kai-
                                                                                 Svoluoto esittelee sokerisuolatun
                                                                                  peuranpaistin reseptin.
                                                                                    –!Sokerisuolattu peuranpaisti sopii hyvin
                                                                                  esimerkiksi alkuruokapöytään, leivän välis-
                                                                                  sä  jahtipäivänä  tai  naposteltavaksi  viinin
                                                                                  kanssa, sanoo Kaivoluoto.




                                                                                  Peuranpaisti

                                                                                   1,5 kg peuran ulkopaisti
                                                                                   2kg karkea merisuola
         Kokki Lauri Kaivoluoto on innokas metsästäjä. Hän kertoo Ase&Erän lukijoille   1kg suola
         maukkaita riistaruokareseptejä jokaisessa numerossa.                      100g tuore timjami
                                                                                  Leikkaa peuranpaisti kalvottomaksi. Hie-
                                                                                  nonna timjami ja sekoita sokerin kanssa.
                                                                                  Sekoita suola ja sokeri keskenään, ’hautaa’
                                                                                  peuran paisti sokeri-suolaan. Anna graavau-
                                                                                  tua n. 48 tuntia. Huuhtele ja kuivaa paisti.
                                                                                  Viipaloi ohuita siivuja.





                                                                                  Lipstikkamajoneesi

                                                                                   2kpl keltuainen
                                                                                   3,5dl rypsiöljy
                                                                                   tuore lipstikka
                                                                                   1tlsuola
                                                                                   1tl sitruunan mehu

                                                                                  Laita  keltuaiset  pyöreäpohjaiseen  kul-
                                                                                  hoon. Vatkaa käsin tai sähkövatkaimella
                                                                                  voimakkaasti  samalla  kun  lasket  öljyä
                                                                                  todella ohuena nauhana keltuaisten jouk-
                                                                                  koon. Näin keltuaiset ja öljy emulgoituvat
                                                                                  keskenään.  Kun  öljy  ja  keltuaiset  ovat
                                                                                  emulgoituneet keskenään, lisää joukkoon
                                                                                  hienonnettu lipstikka. Mausta suolalla ja
                                                                                  sitruunanmehulla.

         Näistä ainesosista syntyy maukas peuranpaisti lipstikkamajoneesilla ryyditettynä.

                                                                                                   Ase & Erä    I   61
   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66