Raija Lindstöm valmistautui ensimmäiseen sorsajahtiinsa metsästäjänä.

Naisten sorsajahdissa linnut saapuivat lammelle kaarrellen

Lammin riistanhoitoyhdistys järjesti ainoastaan naisille tarkoitetun sorsajahdin Mika Tonterin kosteikolla. Kosteikko on rakennettu Kotiseutukosteikko Life –hankeen mallikosteikkona 2013. Ensimmäinen varsinainen sorsajahti järjestettiin 2021, mitä ennen kosteikolla keskityttiin vain kasvattamaan poikas- ja lintukantaa. 

Nyt jahteja järjestetään muutaman kerran syksyllä ja metsästys keskittyy etupäässä muuttosorsiin. Koulutustilaisuuteen mahtui kymmenen metsästäjää ja lähes kaikki paikat tulivat täytetyiksi. Lukuisista ampumatilaisuuksista huolimatta sorsastajien illan saalis jäi kahteen lintuun. Onneksi seuraavana aamuna koirat saivat talteen vielä kaksi haavakoksi jäänyttä lintua. Noutavan koiran käyttö vesilinnustuksessa onkin tärkeää.

Yhdeksän naismetsästäjän ryhmä jaettiin kolmeen passiin kahden toisiinsa yhteydessä olevan lammen rannoille. Jokaisen ryhmän takana oli opas ja koiramies.

Klaukkalalaiselle Raija Lindstömillesorsajahti oli ensimmäinen jahti metsästäjänä.

– Joskus pikkutyttönä kuljin isän kanssa sorsametsällä. Hirvi- ja jänismetsällä sekä kanalintujahdissa olen käynyt, mutten koskaan sorsastuksessa. Oman seuran mailla ei ole oikein rantoja, enkä ole oikein muualle osannut sorsastukseen edes miettiä. Kun sain kutsun tähän jahtiin, lähdin mielelläni mukaan, sanoo Lindström.

Lindströmille yllätyksenä tuli jahdin nopeus. Sorsat tulivat äkkiä juuri hämärän rajamailla. Käytännössä jahti oli ohitse parissakymmenessä minuutissa.

– Oppaat tosin ennakkoon kertoivat jahdin luonteesta, mutta silti sen lyhytkestoisuus ja intensiivisyys yllätti. Ehdin ampua kolme laukausta, mutta mitään ei pudonnut. Heti ensimmäisten sorsien joukosta joitakin lintuja laskeutui aivan passipaikan eteen. Äkkiä ne olivatkin ilmassa ja yksi niistä miltei osui passikaverin päähän. Tilanne tuli kaikille niin äkkiä, ettemme oikein ehtineet edes ampua, naurahtaa Lindström.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 7/2022!