Nopeatempoinen villisikajahti soveltuu suoravetolukkoiselle

Sain kutsun kansainväliseen #berettatribe -tapaamiseen Italiaan. Matkaseuraksi lähti hyvä ystäväni Petri, monille Instagramista tuttu @roebuck_hunter_stories. Tämän kerran kokoontumisen aiheena oli, suoravetolukkoinen ja vaihtokaliiperinen Beretta BRX1.

Milanon kentältä suuntasimme suoraan Berettan pääkonttorille Gardone Val Trompiaan, Brescian maakuntaan. Perillä tapasimme loput kansainvälisen tiimin jäsenet.

Tiukasti aikataulutettu ohjelma alkoi syvällisemmällä tutustumisella BRX1-kivääriin. Pääsimme näkemään myös BRX1:n tuotantolinjan Berettan laatujohtajan esittelemänä. Ikävä kyllä prosessin tarkka kulku on liikesalaisuus, jota en voi kertoa, eikä sitä saanut valokuvata.

Vaikutuin huolellisesti rakentuvasta laadusta, jossa jokainen työvaihe ja komponentti tarkistetaan ja mitataan aseen kokoonpanossa. Edes koneiston osaksi tulevaa jousta ei vain oteta rasiasta, vaan jokainen mitataan erikseen, jotta voidaan olla varmoja kaikkien osien tarkasta suorituskyvystä.

Jokainen osa ja jokainen työvaihe tarkistetaan siis kokoonpanon edetessä, kunnes jokainen valmis ase käy vielä erikseen tarkan tarkistuksen ja laadunvalvontaprosessin läpi. Jopa valmiit tuotepaketit vielä kerran punnitaan lopuksi huipputarkalla vaa’alla. Jos punnitus poikkeaa standardista, niin paketti siirretään sivuun, avataan ja selvitetään sisältö/poikkeama.

BRX1 on Berettan ensimmäinen suoravetolukkoinen metsästyskivääri. Haulikoiden lisäksi Beretta on nimenomaan tunnettu sotilas- ja viranomaisaseista. BRX1:ssä tämä sukulaisuus on nähtävissä muotoilussa ja materiaalivalinnoissa, mutta myös helpoissa purku/kasaus/huolto/säätö-ominaisuuksissa, kaikki muutamassa minuutissa ilman erityistyökaluja laukaisuvastuksen säätämisestä lukonpään ja kaliiperin vaihtoon.

BRX1 on nimenomaan käytännöllinen ja toimiva ase. Sen yksityiskohdissa on menty pidemmälle käytännöllisyydessä kuin mihin on markkinoilla totuttu. Otetaan esimerkiksi vaikkapa kätisyyden vaihto. Ase voidaan muokata muutamassa minuutissa vasen- tai oikeakätisille.

BRX1 on läpäissyt myös samat tiukat Nato-testit kuin Berettan sotilasaseet. Näissä testeissä aseen tulee toimia turvallisesti kovassa kuumuudessa, äärimmäisessä kylmyydessä sekä sietää vettä ja epäpuhtauksia tuhansien laukausten ajan.

Sotilasaseiden sukulaisuus on nähtävissä lisäksi käytännöllisessä mustassa polymeerikomposiittitukissa. Samoin BRX1:n sarjatuliaseista lainatussa rakenteessa, pyörähtävässä lukonpäässä, jossa on kahdeksan sulkuolkaa, varustettuna ulosvetäjän kynnellä ja ejektorilla (magnum-kaliipereiden lukonpäässä on 16 sulkuolkaa (8 + 8 linjassa)).

Lue lisää Ase&Erän numerosta 7/2022!

janne halonen

– Hieno jahti kaikkineen, jonka varmasti muistan lopun elämääni. Paras tähänastisista Italian retkistäni, kuvailee Janne Halonen villisikajahdin kokemuksia. Kuva: Janne Halonen