Sovellutus on ainoa, joka voi täyttää viranomaisvaatimukset karttaohjelmalle Suomen Ruotsin ja Norjan alueilla. Esimerkiksi tonttien rajat piirtyvät kartalle jopa senttien tarkkuudella. Kuva: Ranniot

Uusi karttateknologia luotettava alusta kaikkeen paikantamiseen

Koiratutkat ovat olleet vuosia metsästäjien suosiossa paikantimina, mutta rovaniemeläisen Mapitaren Ranniot tuo markkinoille uuden ajattelutavan ja uusia teknologioita.

Ranniotin oivalluksessa on kyse siitä, että vanhasta matkapuhelimesta saa varteenotettavan paikantimen koiralle, jolloin vanha puhelin tulee samalla kierrätetyksi.

– On hullua olla hyödyntämättä kaikkia älypuhelimen mahdollisuuksia. Itse asiassa Benefon loi tämän idean jo muutama vuosikymmen sitten, mutta aika ei ollut ehkä oikea sen markkinoille saattamiseen. Meidän palvelumallimme syntyi sen johdosta, että Maanmittauslaitoksen maastotiekokanta vapautui kaupalliseen käyttöön. Koko yrityskin syntyi sen ansiosta. Ennen maastotietokanta-aineisto oli niin kallista, ettei sen käyttö kaupallisessa tarkoituksessa ollut mahdollista, sanoo toimitusjohtaja Petri Särkisääri Mapitaresta.

Laitteisto koostuu älypuhelimesta ja IoT-laitteesta. Koiralle tarkoitettu matkapuhelin eli koirapuhelin toimii normaalissa matkapuhelinverkossa. IoT-laite on lisälaite, joka toimii IoT-verkossa, jossa etuna on virran säästö ja pattereiden kesto.

Koirapuhelin ajaa reaaliaikaisen paikantimen roolia, mutta IoT-laite on lisälaite, joka on tarkoitettu turvaksi.

– Uusi karttateknologia on luotettava alusta kaikkeen paikantamiseen mukaan lukien henkilöt, kalustot ja eläimet, toteaa Särkisääri.

Ranniotin karttaohjelmassa voi tarkastella kaikkia paikkatietoja alkuperäisellä tuotantotarkkuudella täysin offline -tilassa.Tuotantotarkkuus tarkoittaa senttien esitystarkkuutta ja täysi offline tarkoittaa, että kartta-aineistot voidaan kokonaisuudessaan tallentaa päätelaitteeseen, josta ne eivät voi kadota mihinkään.

– Puhelin on tuolloin maailman paras navigaattori. Asiaa voisi kuvata siten, että retkeilijällä on kaikki Suomen, Ruotsin ja Norjan printatut maastokartat repussa säilössä, mutta meidän mallissamme mobiililaitteet sisältävät Suomen, Ruotsin ja Norjan kartat, eikä nettiyhetyden katkeaminen hävitä karttoja.

Särkisaari korostaa älypuhelimen monipuolisuutta, käyttömahdollisuuksia ja kapasiteettia.

– Puhelimesta voidaan hyödyntää mikrofoni, kaiuttimia, liiketunnistimia ja muita sensoreita . Matkapuhelimet ovat yksi maailman kilpailluimmista aloista, mikä takaa parhaat komponentit kaikissa hintaluokissa. Uskon, etteivät kaikki kuluttajat ole hoksaneet tätä, mutta esimerkiksi messuilla Ranniotin mahdollisuudet on alkaneet kiinnostaa.

Ranniotin käyttö on edullista ja vaatii koiralle vain sen vanhan android-älypuhelimen. Moni vaihtaa oman puhelimensa uuteen säännöllisin väliajoin. Nyt metsästäjä voi antaa vanhan puhelimen koiransa käyttöön.

– Kaikissa paikantimissa on aina tilanteita, ettei yhteyttä verkkoon ole. Käyttämällä Ranniot-palvelua voidaan hyödyntää sekä GSM- että LoraWAN -verkkoa. Myös VHF -paikantimien käyttäjät ovat ottaneet turvakseen IoT-laitteen.

Ranniot-palvelu hyödyntää viranomaisille suunniteltua kartta- ja paikannusteknologiaa. Mapitare Oy:n kehittämät offlinevektori-karttateknologiat tekevät Ranniot- järjestelmästä toimintavarman kaikissa olosuhteissa.

– IOT-teknologia takaa, että paikannuslaitteiden virrankulutus on hyvin pientä ja sen myötä toiminta-ajat paristoilla pitkiksi. IOT-laitteessa virta riittää pitkäksi ajaksi, jopa vuosiksi.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 3/2023!