Kanahaukka on Jukka Pihlaisen suosikkikuvattavia. Hänellä on Nurmijärvellä vakiopaikka kanahaukan kuvaamiseen. Kuva: Jukka Pihlainen

Jukka Pihlainen tallentaa riistakameroilla erityisesti kanahaukkojen ja naalien elämää

Riistakamera on luonteva jatko Jukka Pihlaisen vuosikymmeniä jatkuneelle luontokuvausharrastukselle.

Kanahaukka levittää siipensä kelottuneen männyn päällä. Lintu katsoo uljaasti eteenpäin. Näky on pysäyttävä kauneudessaan.

Luontovalokuvaaja, Tuusulan Jokelassa asuva Jukka Pihlainen (58) tallensi vuosikymmenten ajan luonnon ihmeitä järjestelmäkameralla, viimeisen reilun kymmenen vuoden ajan hän on kuvannut muun muassa kanahaukkoja ja naaleja riistakameralla.

– Olen ollut kiinnostunut luontokuvaamisesta lapsesta lähtien. Olin noin kymmenvuotias, kun olimme perheeni kanssa vaelluksella Lapissa. Isovanhemmat ostivat minulle kameran, ja siitä kuvaaminen alkoi. Yli 40 vuotta olen kuvannut järjestelmäkameroilla eri kohteita, muun muassa lintuja. Vuosien ajan olen kuvannut esimerkiksi Jokelan laulujoutsenia.

– Viihdyn luonnossa. Siellä on kaunista ja rauhallista.

Riistakameroista Pihlainen innostui reilut 10 vuotta sitten, koska riistakameroiden avulla voi kuvata sellaisia kohteita, joita järjestelmäkameralla on lähes mahdotonta kuvata.

– Riistakamerat ovat kehittyneet nopeasti, niillä saa todella hienoja kuvia ja videoita tallennettua. Kun kameran vie kuvauspaikalle, oikein jännittää millaisia kuvia kamera alkaa lähettämään sähköpostissa, Pihlainen kuvailee.

Hänen mukaansa riistakameraharrastus on luontevaa jatkoa luontokuvausharrastukselle.

– Riistakamera on oiva apuväline arkojen eläinten kuvaamiseen. Esimerkiksi en ikinä olisi saanut kanahaukasta enkä öisin liikkuvista naaleista sellaisia valokuvia järjestelmäkameralla kuin mitä olen saanut riistakameralla.

Pihlainen kertoo etteivät kanahaukat pelkää lainkaan riistakameraa, vaikka se olisikin näkyvällä paikalla.

– Kanahaukka voi tulla noin puolen metrin päähän kamerasta. Kerran kanahaukka kiinnostui kamerasta niin paljon, että se alkoi nokallaan koputella metallista kiinnitysketjua. Siitä tuli hienoa kuvaa ja videota.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 3/2023!