Maisa tuo kyyhkyt kuuliaisesti Janne Eroselle. Kuva Juhani Karvonen

Variskaaveita kannattaa aina kokeilla kyyhkykaaveiden joukossa

Kärköläläinen Eero Simonen on vuosien varrella ottanut tavaksi sijoittaa ainakin muutaman varis- ja naakkakaaveen kyyhkykaaveiden joukkoon.

– Aikanaan minulle kovasti tähdennettiin sitä, miten tarkka lintu on kyyhky. Kieltämättä se on ylimääräisen liikkeen suhteen monesti hyvin epäluuloinen, mutta varis ja naakka ovat vielä monin verroin tarkempia. Kyyhky kokee variksen läsnäolon turvalliseksi ja variskaaveet houkuttavat myös kyyhkyjä laskeutumaan. 

– Etenkin nuoret varikset tuntuvat olevan kaaveille aika alttiitta. Naakan voi pettää sen luontainen uteliaisuus, vaikka se muutoin on tarkka ja viisas lintu. Joskus naakat saattavat seurata koiraa, kun se hakee kyyhkyä pellosta. Kanahaukka on joskus yrittänyt napata kaavetta, sanoo Simonen. 

Simonen ja hänen jahtikaverinsa Janne Eronen olivat ampuneet  tämän vuoden aikana yli 200 naakkaa. Kyyhkyjahtia seuraavana päivänä Simonen ja toinen metsästyskumppani Jani Örri pudottivat 65 naakkaa, viisi varista, kymmenen sorsaa ja viisi kyyhkyä samalta paikalta.

– Etenkin tuo naakkojen määrä hieman yllätti. Moni viljelijä toivoo niitä vähennettävän, koska yksi iso parvi voi tehdä tuhansien eurojen vahingot nokkimalla heinäpaaleja rikki ja aiheuttamalla muutakin satovahinkoa. 

– Naakka ja varis ovat myös pahoja pesärosvoja. Kun yhdestä paikasta ampuu naakan tai pari, linnut monesti välttävät samaa paikkaa jonkin aikaa. Toisaalta paikan vaihto, vaikka muutaman sata metriä johonkin suuntaan, saattaa tuottaa taas saalista, toteaa Simonen

Parikymmentä kaavetta

Eero Simonen, Janne Eronen ja Elisa Saijonkivi laittavat vastapuidulle pellolle parikymmentä kaavetta, joista puolenkymmentä on variksia. Edellisenä lauantaina he olivat pudottaneet samalta paikalta 22 kyyhkyä. Jahdin aloituspävänä Simonen ampui yksin 18 kyyhkyä,  yhden variksen ja yhden harakan.

– Viljelijä oli koepuinut muutaman kaistaan peltoon. Kyyhkyjä alkoi tulla kaistoille, eikä yksikään lentänyt ohi yrittämättä laskeutumista. Ehkä pelto oli ensimmäisiä, joissa puinti oli aloitettu, mikä houkutteli kyyhkyjä. Kahdeksantoista kyyhkyn jälkeen päätin, että nyt riittää, vaikka luultavasti lintuja olisi enemmänkin paikalle ilmaantunut.

Lue lisää Ase&Erä -lehden numerosta 6/2022!