VHF -puhelimistaan tunnettu Lafayette toi markkinoille ensimmäisen koiratutkansa

Ruotsalaisvalmistaja Lafayette toi Suomen markkinoille ensimmäisen koiratutkansa huhtikuussa. Valmistajan aluevaltaus herättää mielenkiintoa, onhan Lafayette tunnettu laadukkaista VHF -puhelimistaan.

Koiratutkamarkkinoille saatiin huhtikuussa uusi mielenkiintoinen tulokas, kun ruotsalainen Lafayette esitteli uuden GPS Mini C2 GSM/LTE -mallinsa. Syksyn aikana on luvassa myös toinen uutuus koiratutkamalli Lafayettelta.

– Toimintaperiaatteeltaan tai tekniikaltaan Lafayetten Mini GPS ei merkittävästi eroa muista koiratutkista. Suurin ero on sen paino ja koko. GPS Mini painaa 120 grammaa ja on kooltaan 80 x 45 x 30 milliä, mikä tekee siitä markkinoiden pienimmän koiratututkan, sanoo toimitusjohtaja Ingmar Jaatinen Lafayette Suomi Oy:stä.

– Syksyyn mennessä valmistaja tuo markkinoille hieman isomman version joka painaa noin 70 grammaa enemmän. Siinä on isompi akku, mikä kasvattaa hieman koiratutkan ulkoisia mittoja, mutta ominaisuuksiltaan se on sama kuin Minimallikin, hän jatkaa.

Lafayette on lisenssimaksuiltaan hieman kilpailijoitaan edullisempi. Lisenssimaksu on 69 euroa vuodelta ja passimiehen lisenssi 29 euroa vuodelta. Itse tutkan hinta on 499 euroa.

Tutkapannassa ei ole mitään liitäntöjä, mikä tekee siitä täysin vesitiiviin. GPS Minissä on langaton lataus ja pakkaukseen sisältyy QI-laturi, joka liitetään helposti USB-johdolla. GPS Mini on tarkkaan valittua muovimateriaalia, joka kestää äärimmäisiä rasituksia. Lataus toimii langattomasti. Tutkan voi ladata maastossa ilman verkkovirtaa

Lafayette GPS Mini sisältää luonnollisesti haukkuhälytyksen ja haukkulaskurin. Lafayetten haukkulaskurin ainutlaatuisena ominaisuutena se suodattaa äänen puhtaana ja myös tunnistaa sisään tulevat äänet.

Lafayette on onnistunut kehittämään laskurin, joka tunnistaa ja laskee todelliset haukut, eikä reagoi muihin ääniin esimerkiksi risujen rasahduksiin. Tällä tavoin vältytään turhilta hälytyksiltä, jos koiraa juoksee hakkuuaukeilla tai panta riippuu maassa. Sovellutus näyttää haukkujen määrään ja haukut myös värimerkittynä reittinä.

Toinen kätevä toiminto on laitteen asetusten muuttaminen, kun laitteet kommunikoivat käyttäjän kanssa. Tämä tehdään yleensä paikannusvälien yhteydessä, mistä syystä tietyt järjestelmät voivat tuntua hitailta.

– Lafayette GPS antaa sen sijaan mahdollisuuden lähettää käskyjä ja laitteen asetuksia niin, että se ei koskaan kestä kauempaa kuin 30 sekuntia vaikka paikannusväli olisi paljon pidempi. Laiteasetukset lähetetään luonnollisesti tätä nopeammin, jos paikannusväli sen mahdollistaa.

Pitkä toiminta-aika

Lafayette Suomi aloitti toimintansa tammikuun alusta, josta alkaen se ryhtyi tuomaan maahan Lafayetten kaikkia tuotteita. Tätä ennen ruotsalaisvalmistaja oli Suomen markkinoilla radiopuhelimillaan, joita toi maahan Oy Hjorth Ab.

Ruotsissa koiratutka julkaistiin erämessujen yhteydessä jo viime kesänä.

– Suomen osalta odotettiin maahantuojan vaihtumista. Koiratutka julkaisiin samanaikaisesti myös Norjassa, Ingmar Jaatinen kertoo.

Hänen mukaansa ruotsalaismetsästäjiltä saatu palaute on ollut tähän mennessä hyvin positiivista.

– GPS Mini on saanut kiitosta kokonsaja toimintavarmuutensa puolesta. Metsästäjät ovat olleet myös hyvin tyytyväisiä haukuntalaskuin tarkkuuteen. Mini-mallin akku kestää viiden sekunnin päivityshaukunnalla 24 tuntia.

– Isommassa mallissa akku kestää kuusikymmentä tuntia. Tosin suurimmalle osalle metsästäjistä riittää 24 tunnin kesto, hyvin harva loppujen lopuksi tuota 60 tunnin kestoa tarvitsee. Akun kesto on kuitenkin sellainen ominaisuus, että siihen tänä päivänä aika moni metsästäjä huomiota kiinnittää.

GPS Mini soveltuu kaikenkoisille koirille, mutta on kenties soveltuvin pienille roduille muun muassa mäyräkoirille.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 3/2024!

AE5

GPS Mini soveltuu kaikenkoisille koirille, mutta on kenties soveltuvin pienille roduille muun muassa mäyräkoirille.