Tero Lahnakoski tekee puukonterät kierrätysmateriaaleista, kahvoissa muun muassa visakoivua ja hirvensarvia

Hyvä puukko kestää käyttöä ja soveltuu tarkoitukseensa. Tero Lahnakoski tekee uniikkeja puukkoja käsityönä lähes kokonaan kierrätetyistä materiaaleista.

Näissä puukoissa on huolellisesti mietitty muotoilu ja viimeistelty työnjälki. Puukot kestävät käyttöä, mutta ne sopivat myös vaikkapa sisustuselementiksi.

Kangasalalainen puukontekijä Tero Lahnakoski tekee käsin uniikkeja puukkoja sekä veitsiä. Puukkojen valmistusmateriaalit ovat lähes kokonaan kierrätettyjä.

– Perusajatuksenani on valmistaa puukkoja yksittäiskappaleina. Toki olen tehnyt esimerkiksi kaveriporukalle useamman samanlaisen puukon, mutta valtaosa puukoistani on uniikkeja.

Puukon terän hän suunnittelee asiakkaan toiveiden mukaan. Käyttötarkoitus ohjaa terän muotoilua, sen paksuutta, leveyttä ja pituutta.

– Puukon terän toki suunnittelen niin suoraviivaiseksi, että puukkoa voi käyttää erilaisiin tarpeisiin. Mutta toki esimerkiksi metsästäjät toivovat nylkypuukoltaan ja avaamispuukoltaan hieman erilaisia asioita kuin vaikkapa kalastuksen harrastaja, Lahnakoski toteaa.

Hän sulattaa ja takoo pajassaan teräs-, damasci- ja tungsteen -puukot. Puukon terä vaatii takomisen, hionnan ja lämpökäsittelyn onnistumista.

– Puukkojen terät teen kierrätysmateriaaleista. Käyn esimerkiksi kirpputoreilla etsimässä vanhoja viiloja ja kavioraspeja. Ne ovat täydellistä materiaalia puukon terään.

Lahnakoski käy usein myös autokorjaamoilla kysymässä, voiko hän tutkia metalliromulavan.

– Esimerkiksi vanhojen jousien teräs on hyvälaatuista, se sopii puukkoihin mainiosti. Lisäksi vanhat kivi- ja timanttilaikat sopivat, niitä saan käyttööni eräältä rakennusalan yritykseltä.

Puukkojen kahvat Lahnakoski tekee pääosin puusta, esimerkiksi visakoivusta. Kahvoja hän on tehnyt myös muun muassa hirvensarvista, peuran sääriluusta ja pähkinäpuusta.

– Kahvamateriaaleissa on vain mielikuvitus rajana. Jääkiekoissa käytetään vulkaanista kumia, ja siitäkin olen kahvoja tehnyt.

– Vulkaanisesta kumista saa kahvoja, joissa on erinomainen pito, puukko ei luista yhtään kädessä.

Käsiompeluna tehdyt nahkatupit hän valmistaa uudesta naudanparkkinahasta.

– Hankin vasikannahkaa paikalliselta suutarilta. Vasikannahka on erinomainen materiaali tuppeihin, siitä saa sekä joustavan ja pehmeän sekä kovemman ja jäykemmän tupen riippuen siitä, käytetäänkö vasikan selkä- vai mahapuolen nahkaa, Lahnakoski sanoo.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 4/2024!

AE4

Tero Lahnakoski suunnittelee ja valmistelee uniikit puukot kotiverstallaan Kangasalla. Kuva: Tero Lahnakoski