Kirjailija ja toimittaja Lasse Lehtinen sivistää itseään jahdeissa

Menneinä vuosikymmeninä Suomessa vuorineuvosten piti metsästää, metsästys oli yritysjohtajille tärkeä verkostoitumisen keino. Metsällä solmittiin suhteita ja sopimuksia.

– Ajat ovat muuttuneet. Nykyiset noin nelikymppiset yritysjohtajat eivät harrasta samanlaisella innolla metsästystä kuin aiemmat yritysjohtajasukupolvet. Nyt yritysjohtajilla on jäniskoiran rasvaprosentti, ja he osallistuvat säännöllisesti maratoneille, virnistää toimittaja ja kirjailija Lasse Lehtinen (75).

Muun muassa kansanedustajana ja europarlamentaarikkona toiminut Lehtinen tunnetaan monista yhteiskunnallisista työtehtävistään. Siksi onkin yllättävää, että hän aloitti oman metsästysharrastuksensa omien sanojensa mukaan vasta noin 25 vuotta sitten.

– Tämä on ainoa asia, jota metsästysharrastuksessani kadun. Aloitin metsästyksen aivan liian myöhään, koska varmuus on sitä parempi mitä kauemmin on harrastanut.

Lasse Lehtisen metsästysharrastus sai alkunsa hänen vaimonsa, Nordean johtotehtävissä työskennelleen Eira Palin-Lehtisen aloitteesta.

– Pankin, jossa vaimoni työskenteli, äijät kävivät usein metsällä. Vaimoni pyysi, että pyytäkää myös mieheni mukaan metsälle. He pyysivät, ja siitä se lähti.

Lehtinen on monipuolinen metsästyksen harrastaja, hän metsästää muun muassa lintuja, hirviä ja peuroja.

– Metsästyskauden aloitus on merkitty tussilla kalenteriin. Se kertoo, millainen merkitys kyyhky- ja sorsajahdin aloituksilla on elämässäni. 

Kahdella tasolla

Lasse Lehtinen metsästää liike-elämän, politiikan ja maanpuolustuksen vaikuttajien seurueissa.

– Nämä jahdit tarjoavat minulle mahdollisuuden pysyä perillä liike-elämän, politiikan ja maanpuolustuksen asioista. Saan tietoa, yleissivistän itseäni, Lehtinen kuvailee.

Toinen harrastamisen taso on osallistuminen jahteihin kotiseudulla Pohjois-Savossa.

– Olen mukana Savossa kyläyhteisön metsästysporukassa. Tässä porukassa kuulen, mitä tavalliset kansalaiset ajattelevat asioista. 

– Jahtipäivän päätteeksi tulilla palaute eri asioista tulee suodattamattomana.

Lue lisää Ase&Erä -lehden numerosta 6/2022!

lasse lehtinen pysty

Lasse Lehtinen viihtyy hirvieläinjahdeissa Pohjois-Savossa. – Pariin-kolmeen hirvijahtiin ja pariin-kolmeen peurajahtiin ehdin syksyisin. Kuva: Lasse Lehtisen kotialbumi