Ari Salinin lunttukiväärin laukaisu on jyhkeää jo ulkoisestikin.

Ari Salin rakensi luokattomasta aseesta mitaliaseen

Sotilasmusketti on vaativa, mutta palkitseva ase ampujalleen.

Espoolainen Ari Salin on voittanut omalla 1750-luvun alkupuolen replikamusketillaan lukuisia mitaleja. Salin harrastaa aseiden rakentelua ja hänellä on puolentusinaa itse rakennettua asetta.

Salin kilpailee espanjalaisella piilukkoisella, rihlattomalla sotilasmusketilla mallia 1758. Ase on replika, ja sen kaliiperi on 12 (18,3mm). Ase on vaativa ampujalleen.

– Musketti oli jalkaväen taisteluase, joka on aika tarkkakin kun sen osaa ladata oikein.

– Oikein nopea lataaja ehtii ampua neljä laukaista minuutissa, mutta virallisissa kisoissa ei nopeudella sinänsä ole merkitystä, sanoo Salin.

Alun perin musketti oli suurten linjarivistöjen massa-ase. Piilukkomuskettia käytettiin 1600-luvun lopulta 1840-luvulle saakka.

– Satojen muskettien yhteislaukaus oli eräänlainen ”konekivääri”. Linjarintamat olivat usein neljä riviä syviä, ja jokainen rivi avasi tulen vuorollaan muiden ladatessa. Musketilla ei tähdätty, se ojennettiin vihollisrivistöä päin ja laukaistiin komennosta. Syntyneen savuverhon ansiosta tähtäily olisi muutenkin ollut turhaa puuhaa.

Lataaminen poikkesi nykyisestä kilpa-ammunnasta.

– Kuula ja ruuti oli ladattu paperiputkilon sisään. Tämä ”patruuna” otettiin ammuslaukusta, ruutipää repäistiin hampailla auki, ruuti kaadettiin piippuun ja kuula tungettiin perään kunhan ensin oli patruunasta kaadettu hieman ruutia sankkipannuun.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 3/2023!