GPO Spectra 3-15x56i -kiikaritähtäin on helppo säätää, kiikaritähtäimessä on parallaksin säätö 20 metristä eteenpäin ja nollattavat säätötornit. Säätämiseen ei tarvita mitään erikoistyökaluja.

GPO osoittaa, ettei laadukkaan kiikaritähtäimen tarvitse maksaa tuhansia euroja

Saksalainen German Precision Optics eli GPO toi markkinoille ensimmäiset kiikaritähtäimensä muutama vuosi sitten. Valmistajan ideana on tarjota metsästäjille laadukkaita tähtäimiä kohtuuhinnalla. Kokeilimme sekä ajo- että kytisjahtiin sopivia GPO:n kiikaritähtäimiä.

GPO perustettiin vuonna 2015 johtavien optiikkavalmistajien entisten johtajien toimesta. Lyhyessä ajassa GPO on kehittänyt lukuisia metsästäjiä kiinnostavia kiikaritähtäimiä, erityisesti mainioksi koettu hinta-laatu -suhde on herättänyt mielenkiintoa.

Ase&Erä testasi syksyn jahdeissa kahta eri GPO:n kiikaritähtäintä. Toinen testatuista ”putkista” on ajojahteihin suunniteltu GPO Spectra 1-6x24i ja toinen kytisjahteihin suunniteltu GPO Spectra 3-15x56i.

Ajojahtikäyttöön suunniteltu GPO Spectra 1-6x24i on kevyt, pienellä etulinssillä varustettu kiikaritähtäin painaa 459 grammaa. Tähtäimen painonjakauma on tasainen, tämä yhdistettynä keveyteen mahdollistaa nopean ampumisen nopeasti liikkuville kohteille lähietäisyydeltä sekä tarkan laukauksen suorittamisen pitkillä etäisyyksillä.

Tähtäin kiinnitetään aseeseen perinteisellä rengaskiinnityksellä. Itse tähtäimen säätäminen omalle silmälle ja olosuhteisiin sopivaksi on yksinkertaista, helppoa. Kiikaritähtäimessä on selkeä ja tarkka säätönaksu, osumapiste siirtyy 1 sentti/100 metriä.

Kiikaritähtäimessä on myös portaattomasti säätyvä punapisteellinen ristikko. Hämärässä punapisteen saa säädettyä hyvin, mutta pimeässä punapiste on hieman liian kirkas. Kyseessä on makuasia, osa metsästäjistä haluaa myös pimeään kirkkaan punapisteen, osa haluaa himmeämmän. Testiryhmä kuuluu himmeämmän punapisteen ystäviin.

Tähtäimen silmäetäisyys on 97 milliä. Koska katseluväli on näin pitkä, tähtäin sopii erinomaisesti kovemman rekyylin aseisiin.

Selkeä ja tarkka

GPO Spectra 1-6x24i -kiikaritähtäimen kuva on selkeä ja tarkka. Kuvassa toistuvat värit erinomaisesti, se mahdollistaa kohteen havaitsemisen myös hämärämmässä ja kosteammassa säässä.

Tähtäimen näkökenttä on 42 metriä sadan metrin etäisyydellä. Se on ajojahtiin erittäin laaja näkökenttä.

Kiikaritähtäimen hinta on tällä hetkellä noin 680 euroa. Hinta-laatu -suhteeltaan tähtäin onkin erinomainen.

– Tähtäin on laatulaite, on testiryhmän ytimekäs tiivistys.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 8/2023!