Kuva: Poppis Suomela

Vilu on maastoyöpyjän pahin vihollinen

Paleleminen tai vilu on tuttu tunne monella maastossa yöpyneelle.

Mukavaan maastoyöhön voi valmistautua etukäteen. Välttämättömimmät varusteet ovat makuupussi, teltta, keitin sekä tietysti riittävä ja oikea vaatetus.

– Kaiken maastossa yöpymisen pohjana on ruoka ja liikunta. Nukkumaan ei kannata mennä nälkäisenä tai valmiiksi kylmissään, makuupussiin ei kannata mennä lämmittelemään. Jos vaikkapa illan mittaan on tullut vilu, on hyvä liikkua itsensä lämpimäksi, sanoo suomalainen naparetkeilijä Kari ”Poppis” Suomela.

Suomela on hiihtänyt muun muassa Grönlannin halki, magneettiselle pohjoisnavalle, pohjoisnavalle ja etelänavalle. Hän oli kahdestoista ihminen maailmassa ja ensimmäinen suomalainen, joka hiihti ilman ulkopuolista tukea molemmille navoille.

– Kosteus ja kylmyys ovat pahimmat viholliset. Jos pintaverenkierto kehossa heikkenee, tulee väistämättä ennen pitkää vilu. Kun vatsa on täynnä ja keho lämmin, on pohja mukavalle maastoyölle luotu, hän jatkaa.

Ennen nukkumaanmenoa yöpyjän on hyvä varmistaa, että kaikkia vaatteet ovat kuivat. Etenkin kostea alusasu on syytä vaihtaa kuivaan, koska kosteus luo yleensä myös kylmyyttä.

– Vaatekerta kannattaa vaihtaa, jos on vähänkin tunnetta siitä, että yöllä voisi tulla kylmä. Vaatteiden vaihto yöllä kesken unien ei ole erityisen miellyttävää puuhaa.

Makuupusseja on sekä kuitu- että untuvapusseja. Niiden keskinäinen paremmuus on ikuisuuskysymys.

– Itse käytän kahta makuupussia, jotka voi laittaa sisäkkäin. Kahdella pussilla lämmönsäätely on helpompaa, itse pussien materiaaleilla ei ole kovin suurta merkitystä muutaman yön retkellä. Kesällä voi käyttää ohuempaa pussia tai nukkua pussi auki. Talvella voi käyttää kumpaakin ja esimerkiksi syksyllä voi kantaa kumpaakin ja käyttää jompaakumpaa lämpötilasta riippuen.

Suomelan mukaan oleellista on, että makuupussit ovat sopivat, eivät liian pienet mutta eivät turhan suuretkaan. Vaatetuksella on suuri merkitys lämmönsäätelyssä. Etenkin alusasuihin on hyvä kiinnittää huomiota. Aluasuina merinovillaiset toimivat hyvin.

– Ne lämmittävät, mutta kuluvat melko nopeasti ja ovat aika hinnakkaita. Urheilukerrasto on normaalioloissa hyvä ratkaisu. Kun niitä laittaa pari kolme päällekkäin voi hyvin säädellä omaa lämpöään.

Teltalta vaaditaan tuulettuvuutta

Teltan ominaisuuksista tärkein on tuulettuvuus. Jos tuuletus ei toimi, sisälle syntyy ylimääräistä kosteutta, mikä tuo mukanaan kylmyyttä.

– Teltan hinnassa näkyy sen kestävyys ja laatu, mutta ilmankierto on yöpymismukavuuden kannalta ykkösasia. Tänä päivänä keskihintaiset teltat ovat tavallisessa käytössä yleensä riittävän hyviä tuulettuvuudeltaan ja vedenpitävydeltään. Käytännöllisyys ja tilankäyttö ovat paljolti mielipidekysymyksiä. Yleensä tilaa tarvitaan sitä enemmän, mitä pitempi reissu on, Poppis Suomela sanoo,

Kaksikerroksisessa vaellusteltassa on sateen pitävä päälikangas ja lämpöä eristävä sisäkangas.

– Väli-ilmakerroksen kautta teltasta haihtuu kosteutta ja myös helteillä tuuletus on keskeinen ominaisuus. Tuulisella säällä on kosteutta vähemmän ja yöpyminen on miellyttävämpää kuin tyynellä säällä.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 4/2025!