Muusikko Jouni Hynynen ja näyttelijä Mari Perankoski nauttivat Lahnuksen ampumaradalla järjestetystä kokeiluammunnasta. Kummallekin rata-ammunta oli uusi tuttavuus. Kuva: Toni Ikonen

Näyttelijä Mari Perankoski ja muusikko Jouni Hynynen pääsivät kokeilemaan sakolaisilla ampumista

Kummeli-ryhmän Kontio& Parmas -komediasarjaa on nähty televisiossa 30 jaksoa. Ensi maaliskuussa ensi-iltaan tulee sarjaan perustuva elokuva. Sekä televisiosarjassa että elokuvassa Mari Perankoski näyttelee asehullua poliisia Terttu Vänskää.

Vaikka Valkeakosken poliisilaitoksen arjesta kertovassa komediasarjassa ja -elokuvassa Terttu Vänskä käsittelee usein asetta, Mari Perankoski pääsi ensimmäistä kertaa kokeilemaan oikealla aseella ampumista Espoossa Lahnuksen ampumaradalla. Viime vuoden syyskuussa järjestetyssä tilaisuudessa osumatarkkuutta pääsi kokeilemaan myös Perankosken puoliso, Kotiteollisuus -yhtyeestä tuttu muusikko Jouni Hynynen.

Kontio&Parmas -elokuvassa Terttu Vänskä käyttää Sakon TRG M10 -asetta, se on sotilas- ja viranomaiskäyttöön suunniteltu pulttilukkoinen kivääri.

– Elokuvassa ja televisiosarjassa käytössäni ollut ase ei ole kuitenkaan toimiva vaan se oli deaktivoitu. Ampumisen äänet ja savut tehdään tehosteilla, kertoo Perankoski.

– Kuvauksissa ei käytetä turvallisuuden vuoksi oikeata asetta, hän jatkaa.

Ohjeita ja neuvoja

Ennen Kontio&Parmas -sarjan ja elokuvan tekemistä Mari Perankoskella ei ollut minkäänlaisia kokemuksia aseista. 

– Aikoinaan pelasin kaverieni kanssa ammuntapeliä baarissa, se oli sellainen kolikkopeli jossa ammuttiin pistoolilla.

Jotta elokuva on uskottava, näyttelijän pitää osata käsitellä asetta oikein. Kuvauksissa Mari Perankoski sai ohjeita aseen oikeanlaisesta käsittelystä tuottaja Samuli Norhomaalta. Hän on metsästyksen harrastaja.

– Ennen kohtauksen alkua minulle näytettiin kädestä pitäen, miten asetta pitää käsitellä. Kuvan ulkopuolella touhu saattoi näyttää ihan pelleilyltä, mutta elokuvassa kamera kuvaa minua ja asetta niin, että se näyttää aidolta ja hallitulta toiminnalta, sanoo Perankoski.

– Kohtaus kuvataan aika nopeasti, mutta samaa kohtausta kuvataan monesta eri kuvakulmasta. Näyttelijän pitää olla tilanteessa täysin liikkumatta, se on näyttelemistä, hän jatkaa.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 8/2021!

Kontio & Parmas -alkuperäissarjaan perustuva elokuva tulee ensi-iltaan 4.11.2022. Elokuvassa on mukana kaikki sarjan rakastetut hahmot sekä sarjalle tyypillinen ”Kummeli-henki”.

Elokuvan alussa legendaarinen vanhempi konstaapeli Otso Kontio (Heikki Silvennoinen) on viimein ripustanut virkamerkkinsä naulaan ja viettää leppoisia eläkepäiviä mökillään. Rauha rikkoutuu kuitenkin äkisti, kun vanha taistelupari Auni Parmas (Elsa Saisio) tuo järkyttäviä uutisia Valkeakoskea uhkaavasta suuresta tuhosta.

Aleksi Mäkelän ohjaamassa elokuvassa on huumoria ja vauhtia. Rooleissa nähdään Silvennoisen ja Saision lisäksi muun muassa Heikki Vihinen, Timo Kahilainen, Heikki Hela, Mari Perankoski, Ylermi Rajamaa, Linda Wiklund, Ilkka Heiskanen, Kaisa Hela, Arja Koriseva, Jukka Puotila ja Ernest Lawson.