Rekyylinhallinta on uskomattoman helppoa, sillä aseen piippulinja on perälinjan alapuolella. Ase ei pyri nousemaan edes nopeassa ammunnassa. Kuva: Ensio Firearms

Ensio Firearmsin Toni Käräjämies ryhtyi hommiin ja tuloksena syntyi täysin kotimainen vaihtokaliiperikivääri

Sastamalassa toimiva Ensio FireAmrs kohautti viime kesäkuussa julkistamalla

Käräjämies Automatic Riflen eli KAR-21 -automaattikiväärin. Se on Toni Käräjämiehen suunnittelema ase, joka perustuu oivallukseen. 

Oivallus mahdollistaa helpon kaliiperin vaihdon .223 Rem -metsästyskiväärin kaliiperista niin sanottuna Nato -kaliiperiin .308 Win yhdellä kuusiokoloavaimella. Vaihdettavat osat ovat piippu, lukko, lipaskuilu ja lipas. Näin kivääri sopii metsästäjien ja ampumaharrastajien, mutta myös viranomaisten käyttöön.

– Halusin kehittää aseen, joka sopii mahdollisimman moneen käyttötarkoitukseen. Aseen, joka sopii niin urheiluammuntaan kuin metsästykseenkin, kertoo sastamalainen aseseppä Toni Käräjämies.

– Suunnittelun aloitin vuoden 2018 alussa ja ensimmäistä prototyyppiä (proof of consept) aloin työstää samaan aikaan, hän jatkaa.

KAR-21 on nykyaikainen usean kaliiperin kiväärijärjestelmä, joka on suunniteltu käyttämään kahta erikokoista patruunaa samasta aseesta. Luotettava ja toimiva ase on helppo kenttäpurkaa. Vain yhdellä työkalulla siihen voidaan vaihtaa kaliiperit .223 Rem:sta .308Win:ksi.

Kilpailijoihinsa verrattuna aseen rekyylinhallinta on helpompaa piippulinjan ollessa perälinjan alapuolella. Täyspitkä, samasta kappaleesta valmistettu monoliittiinen ylärunko picatinny -tähtäinkiinnityskiskolla mahdollistaa tukevan kiinnityksen optiikalle ja yönäkölaitteille. Aseeseen voidaan kiinnittää liekinsammutin, äänenvaimennin tai murtojarru.

Aseen toimintaperiaatteena on lyhytiskuinen kaasumäntä pyörähtävällä lukolla.

Muokattavissa oleva

Aseet valmistetaan nykyaikasilla CNC -koneilla. 

– Suurimmat osat tuotamme itse. Pieniä osia teetämme suomalaisilla alihankintakoneistamoilla, Toni Käräjämies kertoo tuotannosta.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 8/2022!