Tuhoa ja pahoja hajuhaittoja

Torsön saarella Tammisaaressa oli eräällä kesämökillä paljastunut aikamoinen sotku kesäkuussa. Näädät olivat tuhonneet mökin välikattoa.

– Olihan se todellinen shokki. Koko välikatto jouduttiin purkamaan. Lisäksi mökki jouduttiin tyhjentämään kaikesta irtaimistosta. Jos ei olisi ollut vahingon korvaavaa vakuutusta, olisin joutunut maksamaan korjauskuluja noin 30 000 euroa, kertoo mökkiläinen.

Ensimmäisen kerran välikatosta oli kuulunut rapinaa kesäkuun alussa. Viikkoa ennen juhannusta mökkiläinen oli löytänyt puoliksi avoimelta ulkokuistilta katosta pudonnutta roskaa ja eristevillaa.

– Lähistöllä asuva mökkejä huoltava mies tuli paikalle ja avasi kattoluukun. Sieltä kurkisti pieni, ruskea pää, ja samassa noin oravan kokoinen otus putosi alas kuistille. Se sieppasi kuistilta puoliksi syödyn hiiren leukoihinsa ja söi sen. Yritin häätää sitä tiehensä, mutta se kiipesi takaisin luukusta välikatolle.

Mökkiläinen oli soittanut yliopiston eläintieteelliseen ja puhunut tutkijan kanssa.

– Tutkija kertoi, että eläin on näätä, ja kertoi myös sen elintavoista. Lisäksi sain tietää, että myös näätä on pesimäaikana suojeltu, joten katossa olevalle pesälle ei voinut tehdä mitään.

Näätäemo ja kolme poikasta olivat kuitenkin tehneet jo muutenkin lähtöä: ne poistuivat pesästä juhannusviikolla.

Kaikki reunat verkotetaan

Mökkiläinen oli soittanut vakuutusyhtiön tarkastajan paikalle. Tämä oli selvittänyt tilannetta ja ottanut luukun kautta kuvia.

– Vakuutusyhtiö pyysi hankkimaan tarjouksia korjaustyöstä. Kun työt alkoivat, välikatto purettiin kokonaan. Remontti valmistuu syksyn aikana.

Mökkiläinen kertoo, että korjauksessa tullaan estämään myös näätien tulevat tihutyöt.

– Kaikki katon reunat verkotetaan, ettei välikattoon enää pääse sisään.

Neljällä mökillä näätävahinkoja

Mökkiläinen kertoo kuulleensa, että Tammisaaren saaristossa oli kuluneena kesänä ollut muitakin näätävahinkoja. Yksi mökki oli jouduttu kokonaan purkamaan.

– Hajuhan voi olla hirveä! Omassa mökissäni hajuhaitta oli kuitenkin aika pieni.

Länsi-Uudenmaan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Tomas Randström vahvistaa saman: kesän aikana tuli tietoon neljä näätien tekemää vahinkoa.

– Ne tapahtuivat kesämökeillä, joissa näädät ovat saaneet olla rauhassa. Tuhotyöt ovat voineet olla hyvinkin isoja.

 

Näädät pesinnet mökeillä

Kesämökki meni remonttiin näätätuhojen takia Torsön saarella Tammisaaressa kuluneena kesänä.