Practical-ammunnan maailman-mestari Kim Leppänen harjoittelee simulaattorilla kotonaan

Simulaattori mullisti practical-ammunnan maailmanmestari Kim Leppäsen harjoittelun.

Laukaisumäärän moninkertaistuminen. Näin kuvailee practical-ammunnan maailmanmestari Kim Leppänen simulaattorin synnyttämää muutosta talviharjoittelussaan.

Leppäsellä on kotonaan Lempäälässä SimWayn metsästyssimulaattori, johon on kehitetty Practical Shooting -ohjelma. Siihen on mallinnettu aitoja, kilpailuissa käytettyjä practical -ratoja.

– SimWay toi practical -ohjelmiston simulaattoriin viime vuonna, ja harjoittelen sillä nyt ensimmäistä talvea. Kokemukset ovat olleet myönteisiä, Leppänen kertoo.

Talvisin hän keskittyy kolmen eri osa-alueen harjoittelemiseen, joita tarvitaan kesällä kilpailuissa menestymiseen.

– Harjoittelen henkisen puolen vahvistamista muun muassa meditaation avulla. Teen myös fysiikkaa, eli fyysistä kuntoa ja jaksamista parantavia harjoitteita.

– Kolmas harjoittelun osa-alue on ammunta. Kuluvan talven aikana olen tehnyt noin 90 prosenttia ammuntaharjoituksista kotonani SimWayn simulaattorilla.

Leppäsen mukaan simulaattori antaa oikeanlaisia ärsykkeitä harjoitteluun.

– Simulaattorilla pystyn ampumaan paljon. Koska simulaattori on kotonani, pystyn ampumaan milloin tahansa. Esimerkiksi lasten hoidon lomassa minulle saattaa avautua vaikkapa puolen tunnin pituinen hetki, jolloin voin harjoitella ampumista. Puolessa tunnissa ei ehdi kodista radalle, mutta simulaattorissa saan ammuttua samassa ajassa runsaasti laukauksia.

Simulaattori toimii niin sanotulla klikkipaukulla. Aseen nallipiikki iskee klikkipatruunan katkaisimeen, joka lähettää lasersäteen ruudulle. Klikkipaukkuja voi käyttää kaikissa perusaseissa.

– Olen hommannut esimerkiksi haulikoille, kivääreille ja pistooleille omat lasersetit. Näin aseet ovat heti valmiina harjoituksissa, kertoo Leppänen.

Rekyyli ei peitä

Simulaattorilla harjoiteltaessa ampuja ei koe rekyyliä, mutta tämä on Kim Leppäsen mukaan vain hyvä asia.

– Rekyyli on ammunnan harjoittelemisessa niin sanotusti pakollinen paha. Ampumaradalla kovilla ammuttaessa rekyyli voi peittää alleen asioita, joilla on merkitystä ammuntasuoritusta parannettaessa.

– Koen simulaattorin olevan erinomainen erityisesti laukaisutekniikan harjoitteluun. Koska rekyyli ei peitä asioita, ja simulaattorista saa tarkat tiedot laukauksesta, pystyn analysoimaan tarkasti laukauksen onnistumiseen tai epäonnistumiseen johtuneet tekijät.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 2/2023!

4 simulaattori

Kim Leppänen sanoo simulaattoriharjoittelun mahdollistaneen laukausmäärän moninkertaistamisen. Hän harjoittelee simulaattorissa kotonaan päivittäin. Kuva: SimWay