Sauer 505 -pulttilukkokiväärin kylmätaotut vakiopiiput ovat lyhentyneet 51 senttiin.

Sauerin uuteen 505 -pulttilukkokiväärin samaan lukkorunkoon saatavilla 19 eri kaliiperiä

Sauerin uusi pulttilukkokiväärimalli 505 korvaa aiemman lippulaivamalli 404:n. Sauerin uutuus tarjoaa monia moderneja ominaisuuksia aiempaa edullisemmalla hinnalla.

Vuonna 1751 perustettu J. P. Sauer und Sohn GmbH on Saksan vanhin ja maailman toiseksi vanhin asetehdas. Sauer tunnetaan laadukkaista kivääreistään ja haulikoistaan. Tammikuun loppupuolella Sauer esitteli uuden 505 -pulttilukkokiväärin, joka on nyt saatu Suomen markkinoille. Millaisia ominaisuuksia aiemman lippulaivamalli 404:n korvaava 505 tarjoaa?

Sauer on määritellyt 505:n nykyaikaisemmaksi, toimivammaksi ja edullisemmaksi kuin mitä 404 oli. Ja toden totta, 505 -mallit ovat noin 1 000 euroa vastaavia 404 -malleja edullisempia. Uutuusmallin hinnat lähtevät liikkeelle reilusta 3 300 eurosta. Hintaan vaikuttavat monet asiat, sillä 505 -malleja voi räätälöidä lisävarusteilla hyvinkin paljon. Valmiina tarjotaan kolmea eri pakettia: niiden mukana lukkorunkoon ja piippuun tulee DLC-pinnoitus, lukon pinnoitus muuttuu kiillotetusta timanttikuvioituun tai DLC-pinnoitukseen. Kivääriä voi räätälöidä myös muuten omien tarpeiden mukaiseksi.

Ensimmäiseksi uutuudessa huomio kiinnittyy lukkoon. Sauer 505 -mallin lukko ja lukonkehys on valmistettu teräksestä, 404 -mallissa lukonkehys oli alumiinista. Teräs materiaalina sopii pulttilukkoiseen kivääriin paremmin, materiaalin vaihtaminen tarkoittaa pehmeämpää ja täsmällisempää lukon liikettä.

Lukon liike on yhdeksän milliä lyhyempi kuin 404 -mallissa, näin lukon liike saadaan täsmällisemmäksi eikä se tule enää niin lähelle metsästäjän nenää.

Perinteiden mukaisesti Sauer 505 -pulttilukkokiväärissä on käsiviritin. Se on muotoiltu uusiksi, tavoitteena on helpompi käytettävyys. Viritys tapahtuu viritintä eteen työntämällä, ja vapautuu erillistä nappia painamalla.

Lukkokehys on uusittu, se on erittäin jäykkä. Aseen kehystä lähdetään työstämään 6,5 kilon painoisesta kappaleesta, valmiin aseen kehys painaa 730 grammaa.

Neljä laukaisuvastusta

Uudessa Sauerissa on panostettu myös liipaisintuntoon. Kiväärissä on säädettävä laukaisukoneisto neljällä laukaisuvastuksella. Ne ovat 350 grammaa, 750 grammaa, yksi kilo sekä 1,25 kiloa. Aiempaan 404 -versioon verratuna laukaisukoneiston alhaisinta vastusta on pienennetty, 404:ssä alhaisin laukaisuvastus oli 550 grammaa.

Liipaisin on etuvedoton, laukaisusta on haluttu tehdä hyvin täsmällinen. Näin metsästäjä tietää täsmällisesti, koska laukaus lähtee.

Myös lipasmateriaali on uusittu. 505:ssä lippaat on valmistettu polymeerista, 404:ssä ne oli valmistettu metallin ja muovin yhdistelmästä. Uusi materiaali mahdollistaa vankkojen lippaiden tekemisen kustannustehokkaammin. Siksi uuden mallin lippaat ovat edullisempia kuin mitä 404:n lippaat olivat.

Lippaissa on Maglock -lukitusjärjestelmä, jolla ne saa kiinni aseeseen.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 3/2024!