– Perinteisen jousen kohdalla jousen pituudella on merkitystä, koska sillä laukaisu tapahtuu sormilla, sanoo Jorma Karjalainen.

Taljajousi suositeltu valinta ensiaseeksi – taljajousi antaa virheitä anteeksi perinteistä jousta enemmän

Kun aloitteleva jousimetsästäjä valitsee ensimmäistä joustaan, on hänen valittava talja- ja vaistojousen, niin sanotun perinteisen jousen välillä. Olennaista on jousen sopivuus metsästäjälle, sillä jousi on hyvin henkilökohtainen ase.

Kaikkia teknisiä ominaisuuksia tärkeämpää on, että jousi miellyttää ampujaa ja tälle mittojen suhteen sopiva. Vaikka itse jousi olisi tekniikaltaan miten hyvä ja hieno tahansa, ei se palvele metsästäjää, jollei hän koe olevansa sinut aseensa kanssa. Riskinä on, että jousimetsästys jää vain kokeiluksi, joka jättää huonon maun suuhun.

– Jousi on hyvin henkilökohtainen ase, joka on parhaimmillaan vain hänelle. Sen soveltuvuus kullekin ampujalle on testattava, minkä kautta ne omat mieltymyksetkin löytyvät. Jos jousen voisi valita vain sen teknisten ominaisuuksien mukaan, valinta olisi helppo ja yksinkertainen, sanoo Jorma Karjalainen keravalaisesta Rajajousesta.

Ennen kuin aloittellija tulee jousiostoksille, Karjalainen suosittelee lukemaan alan perusteoksen Jousimetsästys, jonka kirjoittaja Juha Kylmä on pitkän linjan jousimetsästäjä ja erittäin perehtynyt harrastukseen.

–– Siinä on sanottu kaikki olennainen ja tieto on varmasti oikeaa. Netissä liikkuu niin paljon erilaista tietoa, että oikean tiedon suodattaminen on ainakin aloittelijalle miltei mahdottomuus.

Karjalainen on pitkän linjan jousimetsästäjä, joka on myös kilpaillut SM-tasolla tarkkuusammunnassa. Saavutuksena on muun muassa yksi henkilökohtainen suomenmestaruus pitkäjousella, sekä lukuisia vuonna 1982 perustetun Suomen Jousimetstäjäin Liiton SJML:n kisojen palkintosijoja.

– Olen käynyt useaan kertaan muun muassa Afrikassa metsästämässä jousella antilooppeja. Tarkkuusammunta on jäänyt käytännössä taka-alalle. Jousimetsästykseen erikoistuneessa yrityksessä aloitin 35 vuotta sitten, jolloin Merrysport-niminen vietti 21-vuotisjuhliaan. Itse olen harrastanut jousiammuntaa nelisenkymmmentä vuotta, josta suurin osa nimenomaan metsästystä.

Vetopituuden voi mitata

Jousimetsästyksen voi aloittaa talja- tai vaistojousella, mutta aloittelijalle Jorma Karjalainen suosittelee ensiaseeksi taljajousta.

– Se on hieman helpompi omaksua ja taljajousi antaa ampujan virheitä anteeksi hieman enemmän. Taljajousi edellyttää ampujaltaan vähemmän voimaa, koska sen virittäminen on helpompaa. Perinnejousi vaatii enemmän jatkuvaa ylläpitoharjoittelua. Taljajousi pakottaa ampujan jousta virittäessään aina samaan vetopituuteen, kun taas perinteisessä jousessa ampujan vetopituus voi vaihdella ja virittäminen on fyysisesti raskaampaa.

Taljajousen on oltava mitoitettu täsmälleen ampujan vetopituuteen ja voimavaroihin sopivaksi.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 7/2024!