Hannu Vähäsen 10-vuotias Nuppu ja käyttövalio on jo jäähdyttelijä. kaksikon yhteistyö on saumatonta.

Hannu Vähäsen koirat toimivat niin metsällä kuin kokeissa

Kanta-Hämeen Hausjärvellä asuvalla Hannu Vähäsellä on kokemusta jämtlanninpystykorvista jo vuosien ajalta. Hän metsästää aktiivisesti koiran kanssa, mutta on myös käynyt kokeissa vanhemman koiransa kanssa. 

Kokeissa 10-vuotias Kettunurin Usma eli Nuppu on menestynyt kokeissa hyvin ja on käyttövalio, mutta on ennen kaikkea oiva ja luotettava metsästyskumppani. 

Nuppu on pikkuhiljaa jäähdyttelemässä ja Vähäsen uusi 1,5-vuotias Kuumakallen Malla on nyt opissa ja lähtee hirvijahtiin. Koirat ovat tulleet Hausjärvelle Etelä-Pohjanmaalta, Kauhavalta ja Ylihärmästä.

Vähänen kertoo, että hänellä on ollut metsästyskortti 15-vuotiaasta alkaen. Alkuun hän metsästi vain pienriistaa, kuten jäniksiä ja sorsia.

2000-luvun alussa Vähänen lähti mukaan hirviporukkaan ja aika nopeasti kypsyi päätös, että passimiehenä ei metsästyksestä saa tarpeeksi irti. 

– Jo pelkkä metsästyskoirien toiminnan näkeminen jahdeissa viehätti ja pian kypsyi päätös koiran hankkimisesta. Rotuvalinta kävi sattumalla, kun eräs kaveri kertoi, että Mäntsälässä oli pentue, jossa oli jämtti tarjolla. Siihen tarjoukseen oli tartuttava, Vähänen summaa.

Pää kunnossa

Hannu Vähänen toteaa, että hän ei ole mikään rotufanaatikko. 

– Minä arvostan koirissani lempeää ja lauhkeaa luonnetta, ja että ne tulevat toimeen ihmisten ja muiden koirien kanssa hyvin.

– On ihan selvä, että metsästyskoira, joka tekee omaa tehtäväänsä ja saattaa tavata metsässä ihmisiä, ei voi olla aggressiivinen. 

Väisäsen mukaan koiran pää pitää olla kunnossa. 

– Sen pitää olla pysäyttävä koira ja hoitaa hirvihaukkutehtävänsä metsällä. Kotona sen vastaavasti pitää tulla juttuun myös lasten kanssa. Tätä yhteiseloa ovat muun muassa lastenlapset testanneet ja hyvin ovat koirat pärjänneet.

Vähäsen mukaan hänen koiransa ovat eloisia ja vähän kuin luonnonlapsia. Hän odottaa, että myös nuoremman ja innokkaan Mallan kanssa päästään tositoimiin metsällä pikimmiten.

Aiheesta lisää Ase&Erän numerossa 7/2022!