Lapuan tehtaalla reilut 200 ihmistä valmistaa patruunoita. Kuva: Nammo Lapua

Lapuan patruunatehdas 100 vuotta – tuotekehityksessä varaudutaan lyijyttömään tulevaisuuteen

Jatkuva tuotekehitys ja korkea laatu ovat Lapuan sata vuotta täyttävän patruunatehtaan toiminnan kivijalat.

Lapuan patruunatehdas täyttää 100 vuotta. Se perustettiin vuonna 1923 huoltovarmuuden takaamiseksi. Sotien välillä toiminta hiljeni, mutta maailmanpoliittisen tilanteen muututtua ennen toista maailmansotaa tuotanto moninkertaistui. Vuonna 1939 tehtaalla työskenteli jopa 1 000 henkilöä.

1980-luvulla yritys keskittyi voimakkaasti tuotekehitykseen, mikä johti myynnin nopeaan lisääntymiseen siviilisektorilla. Kun markkinointi ja tuotekehitys vahvistuivat, Lapuasta tuli yhä kilpailukykyisempi urheilu-, metsästys- ja viranomaispatruunoiden valmistaja. Tänään Nammo Lapua Oy on merkittävä tekijä maailmanlaajuisilla patruunamarkkinoilla.

Vuosien varrella tehtaalla on ollut useita eri omistajia. Esimerkiksi sotien jälkeen tehdas oli osa Valmetia. Vuonna 1998 syntyi Nammo Group, ja patruunatehtaasta tuli Nammo Lapua Oy. Nammo Lapua on siis osa puolustusvälinekonserni Nammoa.

Konsernin omistavat yhtä suurilla osuuksilla Norjan valtio ja Patria Oyj. Konsernin pääkonttori on Norjassa, ja se on yksi maailman johtavista erikoisammusten ja rakettimoottorien toimittajista maailmassa niin sotilas- kuin siviiliasiakkaille. Yhtiössä työskentelee yli 2 700 työntekijää 12 maassa, ja sillä on 28 tuotantolaitosta Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Nammo Lapua työllistää noin 250 ihmistä, joista reilut 200 Lapualla. Suuri osa tehtaan vuosituotannosta menee vientiin, ja tehdas toimittaa tuotteita 60 maahan. Nammo Lapuan päämarkkina-alueet ovat Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa sekä Pohjois-Amerikassa.

– Lapuan tehtaalle kuuluu hyvää, melkoinen vipinä on päällä. Meillä on yli vuoden pituinen tilauskanta, ja pyrimme kasvattamaan tuotantokapasiteettia muun muassa kahdella uudella hylsylinjalla, kertoo tehtaanjohtaja Pekka Himanka.

Myös työaikajärjestelyillä on lisätty tuotantokapasiteettia. Patruunatehtaalla pyritään siihen, että ainakin arkisin voitaisiin valmistaa patruunoita ja niiden komponentteja kolmessa vuorossa. Sitä varten tehdas hakee koko ajan uusia työntekijöitä.

– Viimeisen vuoden aikana olemme palkanneet noin 40 uutta työntekijää, ja jatkamme uusien työntekijöiden palkkauksia, toteaa Himanka.

Tarvetta on metalli-, automaatio- ja kunnossapitoalan työntekijöille. Tarkoitus on kasvattaa tehtaan väkimäärää kymmenellä prosentilla 220 työntekijään.

Lapuan tuotteiden kysynnän kasvu alkoi vuonna 2020 Amerikan markkinoille, ja helmikuussa 2022 alkanut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on aiheuttanut sotilaskaliiperisten patruunoiden kysynnän jyrkän kasvun.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 5/2023!