KAR-21 on kotimainen kivääri, jonka erityisominaisuus on vaihto-kaliiperisuus. Vaihtoehtoina aseeseen ovat tällä hetkellä suositut .223 Remington ja raskaampi .308 Winchester. Kuva: Ensio FireArms

Kotimainen KAR-21 tarjoaa erinomaisen liipaisintuntuman ja hillityn rekyylin

KAR-21 -kiväärissä on harvinainen tekninen ratkaisu, vaihtokaliiperisuus. Kokeilimme, millainen on suomalainen erikoisase.

Ensivaikutelma on yllättävä. Kun ensimmäisen kerran omin silmin näkee vuonna 2021 esitellyn KAR-21 -kiväärin, huomio kiinnittyy heti aseen mittoihin. Kivääri on yllättävänkin siron näköinen, vaikka se on suunniteltu vaativiin olosuhteisiin. .223 Rem -kaliiperinen kivääri 16 tuuman piipulla on 84,9 senttiä pitkä. Painoa on 3,7 kiloa.

KAR-21 eli Käräjämies Automatic Rifle on ytimiään myöten suomalainen. Sen on suunnitellut aseseppä Toni Käräjämies, asetta valmistaa suomalainen Ensio FireArms.. Aseen harvinainen tekninen ratkaisu on vaihtokaliiperisuus. Kaliiperin vaihto tarkoittaa, että KAR-21 mahdollistaa kahden erikokoisen patruunan käytön. Vaihtoehtoina aseeseen ovat tällä hetkellä suositut .223 Remington ja raskaampi .308 Winchester. Kun aseen purkaa, voi sen kaliiperin vaihtaa noin kolmessa minuutissa neljän osan avulla, työkaluksi riittää viiden millin kuusiokoloavain.

KAR-21 on tällä hetkellä maailman ainoa konventionaalinen automaattikivääri maailmassa, joka kykenee ampumaan sekä pitkää että lyhyttä patruunaa käyttäen samaa alarunkoa, ylärunkoa ja luistia.

Ase on suunniteltu niin sanotulla ”legopalikkaperiaatteella”. Tämä tarkoittaa sitä, että aseen rakenne on yksinkertainen, ja että aseen eri osat ovat helposti irrotettavissa. Vastaavasti eri osien kiinnittäminen toisiinsa on nopeaa ja helppoa, aivan kuten legopalikoiden kiinnitys toisiinsa.

Lukko, luisto, piippu ja liukukiskot on nitrattu. Hiilitypetys on pintakarkaisuprosessin muunnos. Se on lämpökemiallinen diffuusioprosessi, jossa typpi-, hiili- ja erittäin pieni määrä happiatomeita diffusoidaan teräsosan pintaan niin, että siihen muodostuu yhdistekerros sekä diffuusiokerros.

Säädettävä perä

Testasimme ampumaradalla KAR 21 -kivääriä molemmilla kaliipereilla. Ammuttavat matkat vaihtelivat 100 metristä 200 metriin.

Ensin kokeilimme .223 -kaliiperista versiota. Tähtäimenä kiväärissä oli Vortex Strike Eagle -tähtäin kahdeksankertaisella suurennoksella. Patruunana käytettiin GGG 55 GR Full Metal Jacketeja.

Ensin ammuttiin tuelta. Ampuma-asentoa rakennettaessa huomio kiinnittyy KAR-21 -kiväärin säädettävään perään. Perä liikkuu eteen – taakse yhtä painiketta painamalla. Säätövara on niin pitkä, että ampuma-asennon saa räätälöityä täsmäl

leen itselleen mieluisaksi. Kiväärin kahva sekä perä ovat Magpullin osia.

Kiväärin sydän on yksiosainen ylärunko. Perinteisesti AR-kivääreissä ylärunko ja kädensija ovat erillään, mutta KAR- 21:ssä ne ovat niin sanotusti yhtä puuta. Kokopitkä monoliittinen Picatinny-kisko mahdollistaa esimerkiksi omien mieltymysten mukaisen tähtäimen helpon kiinnittämisen.

Toinen mielenkiintoinen havainto on aseen käytön suunnittelu sekä oikea- että vasenkätisille. Latausvivun puoli on vaihdettavissa kätisyyden mukaan, kiväärin molemmilla puolilla on varmistin sekä lippaan vapautussalvat. Tämä on erittäin kätevä ominaisuus.

KAR-21 -kiväärin sopivat standardin mukaiset AR-15- sekä AR-10 -lippaat. Lipas kiinnittyy napakasti kiväärin runkoon.

Aseeseen voidaan kiinnittää liekinsammutin, äänenvaimennin tai murtojarru. Vaimenninta varten aseessa on säädettävä kaasuportti, valmistaja suosittelee käyttämään läpipuhaltavia vaimentimia.

Kiväärissä on kahdeksan paikkaa asehihnan kiinnittämiselle.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 7/2023!