Metsästysvieraat voivat ottaa Markus Pekkalan järjestämiin jahteihin omat koiransa. Kuva: Markus Pekkalan kotialbumi

Sorsajahteja Ähtärissä, fasaani- ja metsäkanalintujahteja Keski-Suomessa, riekkoja Ylä-Lapissa

Kosteikon rakentaminen omalle maalle oli lähtölaukaus Markus Pekkalan järjestämille jahtimatkoille.

Kymmenisen vuotta sitten ähtäriläinen Markus Pekkala rakensi mailleen lintukosteikon. Tänä päivänä Pekkala järjestää kosteikoillaan sorsajahteja. Lisäksi hän järjestää fasaani- ja metsäkanalintujahteja Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa sekä riekkojahteja Ylä-Lapissa.

– Ähtärissä minulla on kolme vesilintukosteikkoa yhteensä noin 10 hehtaaria. Rakensin omalle maalle aluksi yhden kosteikon lähinnä omiksi tarpeiksi.

– Kosteikot alkoi kiinnostaa myös muita metsästäjiä ja aika pian myimme ensimmäisen jahdin.

– Nyt kosteikkoja on käytössä kahdella alueella kolme. Vieraat ovat pääosin eteläsuomalaisia metsästäjiä, mutta ulkomaisia vieraitakin on jonkin verran ollut. Puolet asiakkaista on yksityisiä, puolet yrityksiä, sanoo Pekkala.

Pekkalan yritys Pihalinnun Jahdit on erikoistunut kyyhky-, sorsa-, fasaani-, peltopyy- ja metsäkanalintujahteihin sekä koiran koulutukseen. Pekkalalla on pari karkeakarvaista saksanseisojaa, jotka ovat lintujahdeissa käytössä.

– Vieraat voivat ottaa toki omat koirat mukaansa. Etenkin fasaanijahteihin tuodaan koiria koulutettavaksi vailla sen suurempaa metsästyksellistä tarvetta. Joskus asiakkaat haluavat päivällä fasaanijahtiin ja illalla kosteikoille sorsastukseen. Jahdit räätälöidään aina asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Tärkeintä on, että asiakkaat saavat mieleenpainuvia kokemuksia hienon harrastuksen parissa.

Kosteikkojen hoito on ensiarvoisen tärkeää.

– Seuraan poikastuottoa vuosittain ja se on ollut hyvä, keinopesät ovat tärkeitä kosteikoilla. Niissä pesintä tuntuu onnistuvan miltei sataprosenttisesti. Lisäksi telkille on omat pönttönsä. Pienpetopyyntiä harjoitan kymmenillä loukuilla ja reilussa kymmenessä vuodessa minkki- ja supikanta on pudonnut murto-osaan alkuperäisestä, mutta pyyntiä ei voi hellittää hetkeksikään.

Pekkala lopettelee sorsajahdit lokakuussa, jotta linnut voivat rauhassa valmistautua muuttomatkalle.

– Sekin on osa riistanhoitoa. Poikastuotto pysyy parempana, kun kantoja ei veroteta liikaa. Kosteikot on rakennettu kahdelle erilliselle alueelle, jotta voin pitää aina toisen tarpeen tullen rauhoitettuna muutaman viikon. Toinen kosteikko on vanhalla turvesuolla, pari kosteikkoa on kaivettu peltoon.

– Sorsajahdin järjestän yhdestä kahteen kertaan viikossa. Saalis koostuu heinäsorsista, mutta joukossa on jonkin verran myös taveja ja telkkiä. Haapanoita pesii kosteikoilla, mutta niiden ampumista olen pyytänyt välttämään, Pekkala kertoo.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 7/2023!