Metsästys on kuljettanut Kari Kuparista maailmalla. Tässä isokudu on kaatunut Namibiassa. Kuva: Kari Kuparisen albumi

Kari Kuparinen palveli Sakoa lähes 48 vuoden ajan

Sakon konepajakoulusta ja sananmukaisesti sorvin äärestä alkanut työura johti Kari Kuparisen lopulta tuotekehitysjohtajaksi. Metsästysharrastus ja aktiivinen toiminta ampumaradan kehittämishankkeissa on kulkenut rinnalla.

Juuri eläköityneen tuotekehitysjohtaja Kari Kuparisen työura Sakossa on vertaansa vailla. Kiinnostus metsästykseen ja aseiden tekniikkaan johdattivat Kuparisen keskikoulun jälkeen Sakon legendaariseen konepajakouluun, josta valmistui aseiden valmistukseen osaavia metallimiehiä.

– Harrastin jo nuorena kilpa-ammuntaa ja metsästystä, sen vuoksi Sako työnantajana kiinnosti. Olin kesätöissä pienellä metalliverstaalla ja metalliala tuntui sen kokemuksen kautta mielenkiintoiselta. Riihimäen Sanomissa oli vuonna 1975 ilmoitus Sakon konepajakoulun oppilashausta, soiton yhteydessäkerroin taustoistani ja heti puhelimessa kerrottiinkin, että tervetuloa opiskelemaan, kertoo Kuparinen.

– Konepajakoulusta valmistuttuani aloitin työt työkaluosastolla työkalujyrsijän tehtävässä vuonna 1977. Samaan aikaan kävin aktiivisesti ampumakilpailuissa ja huomasin, että kisoissa oli kysyntää aseiden huolloille, siitä käynnistyikin asehuoltotoiminta, niitä tein omien ammuntojeni lomassa, hän jatkaa.

Työkaluosastolla Kuparinen aloitti valmistamaan yksittäisiä proto-osia tuotekehityksen tarpeisiin.

– Armeijaan lähtiessä vinkkasinkin henkilöstöpäällikölle, että meiltä puuttuu kokonaan oma protopaja. Ainoastaan varusmiespalvelus Parolannummella keskeytti työt muutamaksi kuukaudeksi. Sakolaisuutta kestikin lopulta yhtäjaksoisesti lähes 48 vuotta.

Työkalujyrsijästä prototyyppiasesepäksi ja siitä edelleen asesuunnittelijaksi ja tuotekehityspäälliköksi lopulta päättyen tuotekehitysjohtajan tehtäviin on aseteollisuudessa melkoinen menestystarina työuralla. Työuraa tukivat kilpa- ja metsästysammunta sekä metsästysharrastus.

Kuparinen on aina tiennyt minkälaista asetta tarvitaan erilaissa olosuhteissa. Työuransa aikana hän on ollut Sakon tehtaan eri vaiheissa suunnittelemassa ja kehittämässä uusia aseita, joilla on ollut käänteentekevä vaikutus Sakon menestymiseen asemarkkinoilla niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 5/2023!