
Englanninspringerspanieli on puuhakas lintukoira
Englanninspringerspanieli on lintukoira, mutta rodun käyttöominaisuudet ovat varsin moninaiset.
Sama koira pärjää agilityssä, metsästyskoirien jäljestämiskokeessa, tottelevaisuuskokeessa ja noseworkissa sekä tietenkin metsästyskoirana.
– Meillä on ollut noin 30 englanninspringerspanielia vuosikymmenten varrella, kertovat Vesilahdella asuvat kasvattajat Jouni ja Taina Lamminmäki. Heillä on Kennel Quadmir’s, Homekoira Team Oy.
Jounin ensimmäinen springeri oli vuonna 1995 syntynyt Kata, joka toimi metsästyskoirana pienriistan, pääasiassa lintujen metsästyksessä. Tainalla ensimmäiset springerit olivat vuosilta 1991 Jojo ja 1993 Kassu. Tämän jälkeen Lamminmäet aloittivat kasvatustyön ja homekoiratoiminnan.
– Lähes kaikki koiramme ovat olleet itse kasvatettuja ja jätetty kotiin työ- sekä metsästyskoiriksi. Lisäksi olemme hakeneet jalostuskoiria Norjasta kolme kappaletta ja yhden koiran Ranskasta, valaisee Jouni.
– Tähän päivään mennessä meillä on ollut 27 pentuetta. Olemme kasvattaneet pääasiassa näyttelylinjaa, jota on pyritty jalostamaan rodun käyttöominaisuudet pääkriteereinä.
Pariskunnan koirat ja kasvatit ovat kilpailleet metsästyskokeissa ja haavoittuneen hirvieläimen jäljestämiskokeissa Mejässä ahkerasti, saaden 16 kappaletta FI KVA-titteliä ja 29 kappaletta FI JVAtitteliä.
Lisäksi Lamminmäen spanielit omaavat kaksi spanieleiden metsästyskokeiden Suomen mestaruutta: 2000 C.I.B FI MVA S MVA EE MVA FI KVA SM-00 Fantic Kasmir ’Kassu’ ja sen tytär 2003 FI KVA SM-03 Quadmir’s Vandura ’Vani’.
Kasvatustyöstään Lamminmäet ovat saaneet Kennelliiton Vuolasvirta-palkinnon.
Energinen ja sosiaalinen
Metsästysspanieleilla on pitkä historia 1800-luvun puolelta Brittein saarilta. Suomeen ensimmäiset englanninspringerit tuotiin 1960-luvulla. Ne olivat näyttelylinjaisia, mutta toimivat myös metsästyskäytössä. Ensimmäiset käyttölinjaiset tuotiin Suomeen 1980-luvulla.
Metsästyskokeissa molemmilla linjoilla on kilpailtu, mutta viimeisten metsästyskoesääntöjen muutosten jälkeen näyttelylinjaiset ovat jääneet pois kokeista lähes täysin.
– Englanninspringerspanieli on aina positiivinen, innokas touhuaja, joka rakastaa tehdä työtään yhdessä ohjaajan kanssa. Rotu ei viihdy yksin, sanoo Taina Lamminmäki.
– Springeri tulee yleensä kaikkien kanssa hyvin toimeen. Sosiaalisen luonteensa takia se sopii moniin koteihin. Englanninspringerin kanssa voi koko perhe harrastaa monipuolisesti, sillä se pitää kaikesta tekemisestä, hän jatkaa.
Rodun energisyys on myös rajoittava tekijä. Koira on omistajalleen kuin varjo eli mikäli tiivis yhdessäolo ei miellytä, ei rotu ole sovelias. Lisäksi rotu tarvitsee omistajansa kanssa aikaa ja tekemistä, energisen luonteensa takia. Tarhakoiraksi springeri ei sovellu.
– Maastossa springerin tulisi olla nopea ja rohkeasti vaikeassakin maastossa etenevä. Sen tulee olla riistaverinen, mutta silti hallinnassa pysyvä metsästäjä.
Englanninspringerspanieli on hyvin perusterve rotu. Sillä on samoja elintasotauteja kuin muillakin roduilla, esimerkiksi iho-ongelmia.
– Pevisalla eli rotukohtaisella Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmalla torjuttavien luustosairauksien osalta tilanne on melko hyvä, lonkkavikaprosentti on ollut 75-82 % välillä. Vakavia silmäsairauksia ilmaantuu muutama vuodessa, mutta kokonaisuutena ne ovat hallinnassa, selventää Taina Lamminmäki.