Brown Bess elää vielä vuosisatojen jälkeenkin

”Brown Bess” British Land Pattern Musket oli maailman ensimmäinen sarjatuotantoase, jota käytettiin yli sadan vuoden ajan. Se oli mukana Iso-Britannian sodissa eri puolilla maailmaa, mutta myös silloisessa Ruotsissa Suomen sodan aikana 1808-1809 samoin kuin Pohjois-Amerikan valloituksessa.

Brown Bessiä voi sanoa maailman kuuluisimmaksi piilukkomusketiksi. Brown Bess oli 1700- ja 1800- lukujen yleisimpiä aseita ja ensimmäinen moderni ampuma-ase. Kaikki sen jälkeen suunnitellut aseet ovat saaneet vaikutteita Brown Bessistä.

Hämeenlinnalaisen Ari Laakson Brown Bess on yksi näistä piilukoista, joita Suomesta saattaa alan harrastajalta löytyä, mutta paljoa niitä ei maassa ole.

– Omani ostin käytettynä, mutta vähän ammuttuna replikana. Sen oli valmistanut Davide Pedersoli Italiassa nelisenkymmentä vuotta sitten.

Harva Brown Bessin omistaja myös metsästää aseellaan.

– Ammun tällä pienriistaa. Tällä aseella metsästystä ei ole tehty liian helpoksi, mutta toisaalta juuri haasteet tekevät piilukkomusketilla metsästyksen kiehtovaksi. Metsästäjän täytyy tuntea aseensa ja sen toiminta, jotta sen saa toimimaan luotettavasti.

– Ase on sen verran hidas käsitellä, että eläimelläkin on mahdollisuutensa. Saan metsästysoloissa ladattua aseen puolessa minuutissa, joten toista laukausta on käytännössä turha haaveilla. Lisäksi aseesta kuuluu aina naksahdus, kun vedän iskurin taakse laukaisuasentoon, mikä joskus pelästyttää riistan, sanoo Laakso.

Brown Bess musketissa on pitkä ja sisältä sileä .75 kaliiperin piippu.

– Se kykenee sylkemään noin 18mm/40g -lyijykuulan, joka todellakin pysäytti aikanaan kohteen. Bessihän oli sotilasase ja tehty tappamaan.

– Piipussa ei ole rihloja, joten aseella voi ampua sekä haulipanoksia että kuulia. Brown Bessilla on aikanaan ammuttu riistaa kaneista puhveleihin, mutta itse käytän asetta kanalintujen ja muunkin pienriistaan metsästykseen. Itse suosin 3,5 millin hauleja.

Laakso vetää Buckskinner-jaostoa vanhan lännen harrastajien yhdistyksessä Classic Old Western Society of Finland eli C.O.W.S. ry:ssä.

– Buckskinner-jaosto on oikeastaan yhdistyksen metsästysjaosto, joka uudelleen elävöittää 1840-lukua edeltävää turkismetsästäjäkautta.

– Se tarkoittaa vanhan ajan metsästäjä- ja uudisraivaajahengen mukaista leirielämää, vaeltelua ja kisailua, jossa pääpaino on alkuperäisen tyyppisillä suustaladattavilla mustaruutiaseilla ja tietenkin asiaankuuluvilla, historiallisten esikuvien mukaisilla vaatteilla ja varusteilla. Lisäksi kuulun Uudenmaan Karoliineihin, joka vaalii Ruotsi-Suomen ajan sotilasperinteitä sekä edistää karoliiniajan historian harrastusta ja tutkimista. Esiintymiset historiallisissa asuissa, historialliset aseet, sekä muut sotahistorian elävöittämiseen liittyvät toiminnat kuuluvat asiaan myös.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 1/2023!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ari Laakso on valmis näytökseen Uudenmaan Karoliinien asussa. Kuva: Ari Laakso