Hylkeeseen osuminen vaatii hyvää ampumataitoa. Kuva: Eräkuume

Eräkuume vie metsästäjiä uusien kokemusten äärelle

Kotimaan jahtimatkoissakin voi olla eksotiikkaa. Hylje-, metsäkanalintu-, ja jopa jänisjahti tarjoavat suomalaiselle metsästäjälle uusia kokemuksia.

Eräkuume järjestää kotimaisille ja miksei myös ulkomaisille metsästäjille niin hylje-, kanalintu- kuin jänisjahtejakin.

– Yrittäjälle tuo kanalintujahti on tehty Suomessa hyvin hankalaksi järjestää. Yrittäjänä minun pitää hakea luvat asiakkaiden linnuille ihan normaalin lupamenettelyn mukaan. Luvat menevät keväällä muutamassa minuutissa, eikä niitä ole sen jälkeen saatavilla. Yrittäjän on lähes mahdotonta lupia ehtiä saada, enkä toisaalta asiakkaille voi tarjota jahtimatkoja, kun ei ole luvista varmuutta, sanoo yrittäjä Tero Soronen.

– Olen keskittänyt lintujahdit fasaanijahteja lukuunottamatta Ruotsiin tai Norjaan, jossa lupamenettely suosii yrittäjiä. Tunturilinnustus on tehty Suomessa kaupallisessa mielessä mahdottomaksi, hän jatkaa.

Toinen etenkin tähän vuoteen liittyvä hankaluus on metsäkanalintujen lähes totaalinen puute muun muassa Pudasjärvellä.

– En muista näin huonoa kanalintusyksyä ainakaan 30 vuoteen. Olen tänä syksynä kulkenut metsässä Ranualla ja Pudasjärvellä varmaan sellaiset 60 kilometriä ja koirat vieläkin enemmän. Vastaan on osunut ainoastaan yksi riekko.

Mustikkasato oli vielä aika kohtuullinen ja lintujen pesintäkin onnistui kohtuullisesti, mutta puolukoita ei ole ollut nimeksikään. Linnut ovat kaikonneet jonnekin muualle. Sodankylässä ja Inarissa lintuja olisi enemmän.

Riekkojahtiin Soronen vie ryhmänsä Ruotsiin tai Norjaan. Suomessa riekkojahti onnistuu harvoin ja joka tapauksessa riekon talvipyynti päättyy Suomessa maaliskuun viimeinen päivä.

Riekon metsästys onnistuu ryhmämetsästykselläkin, joten ohjaaja voi ottaa parhaimmillaan neljä ampujaa ryhmäänsä. Talvimetsästys on riekonpyynnin extreme-laji, sillä sitä vaikeuttaa vaihteleva lumitilanne.

– Hankikantoa ei aina ole, joten liikkuminen lumisessa maastossa on koiralle sekä metsästäjällekin vaikeaa. Hiihtomatkat tehdään asiakkaan kunnon mukaan. Valkoisen linnun ampuminen lumea vasten sukset jalassa ei ole ihan helpoin tehtävä, minkä takia riekko on yksi antoisimmista saaliista, sillä sen metsästäminen on haastavaa olosuhteiden vuoksi, Soronen selvittää.

Yritys järjestää Etelä-Pohjanmaalla Kauhajoella ja Lapualla sekä Pohjois- Pohjanmaalla Tyrnävällä fasaanijahteja, joissa koiraharrastajilla on mahdollisuus koiriensa koulutukseen.

– Fasaaninmetsästys sopii erityisesti ryhmille, ja sitä on suhteellisen helppo järjestää pienemmällekin alueelle. Fasaaninmetsästys onnistuu myös liikuntarajoitteisen kanssa.Fasaaneja saadaan siirtoistutettua maastoon, jolloin ne eivät riistana lopu. Tilanteitakin saadaan luotua helpommin.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 8/2023!