Kennel Taigalinnun kasvattamista ohjaa käyttöominaisuuksien säilyttäminen vahvana

Irlanninsetterit ovat huippukoiria kanalintujen metsästykseen.

Pohjois-Pohjanmaan Tyrnävällä toimii Kennel Taigalinnun, jossa Ahti Putaala kasvattaa metsästyslinjaisia punaisia irlanninsettereitä. Kokemusta Putaalalla on punaisista jo 20 vuoden ajalta.

Hänen tavoitteena on kasvattaa käyttöominaisuuksiltaan, luonteeltaan ja ulkomuodoltaan punaisen irlanninsetterin rotumääritelmän mukaisia elegantteja ja terveitä metsästyskoiria, joiden kanssa on mukava harrastaa ja viettää aikaa kotioloissakin. Pentueet hän suunnittelee niin, että yhdistelmä tuottaisi varhaiskypsiä ja helposti koulutettavissa olevia irlanninsettereitä. Taigalinnun kennelistä koirat lähtevä metsästäviin perheisiin.

Kennelnimi Taigalinnun juontaa juurensa taigan merkitykseen, jolla tarkoitetaan boreaalista havumetsävyöhykettä. Kanalinnuista metso, teeri, pyy ja osin riekkokin ovat taigalle ominaisia lintuja.

– Punainen irlanninsetteri, vaikka onkin alun perin jalostettu peltopyyn ja riekon metsästykseen, soveltuu erinomaisesti myös taigan kanalintujen, taigalintujen metsästykseen, toteaa Putaala.

Taigalinnun pentueet ovat myös kokoontuneet yhteistapaamisiin.

Saga menestynyt

Kanalintujen metsästys on Ahti Putaalan koirien pääasiallinen käyttötarkoitus. – Irlanninsettereissä arvostan erityisesti vauhdikasta, tuulta hyvin käyttävää hakua, erinomaista linnun löytö- ja käsittelykykyä sekä kestävyyttä. Metsästysmaastojamme ovat vuorottain niin metsät, pellot kuin tunturitkin, kertoo Putaala.

Hänen mukaansa hyvin toimivalla koiralla on ilo osallistua myös käyttökokeisiin, ja sillä saralla on menestystäkin riittänyt.

– Näyttelyissä käymme satunnaisesti, mutta se ei ole minulle se ykkösasia koiraharrastuksessa.

Putaalan koirat ovat vapaasti kotona ja yhteiselo perheessä sujuu kaikkien kanssa.

– Irlanninsetterit sopivat oikein hyvin lapsiperheisiin, vakuuttaa Putaala.

Menestystä on tullut muun muassa Sagalle.

– Saga on oma kasvattini, jonka isänä on ensimmäinen punainen irlanninsetterini Redneck. Saga on isänsä tavoin ollut hyvin varhaiskypsä ja helposti koulutettava koira. Metsästyksen aloitin Sagan kanssa sen ollessa 10 kuukauden ikäinen ja se saavutti kaksi NUO1 -palkintoa syksyllä 2014. Saga palkittiinkin vuoden parhaana nuorena irlanninsetterinä Suomessa vuonna 2014, iloitsee Putaala.

Voittajaluokkaan Saga nousi kaksivuotiaana Ruotsin Arjeplogin tunturikokeessa huhtikuussa 2015. Ensimmäisen voittajaluokan kisansa Saga voitti (VOI1) jo ennen Derbyä syksyllä 2015 sekä voitti samana vuonna myös arvostetun ELIT -kisan, jonka kunniaksi Sagan nimen eteen liitetään ELIT-15.

– Saga oli tuolloin myös historian nuorin ELIT-kisan voittaja!

Lue lisää Ase&Erä -lehden numerosta 4/2023!

AE5

Ahti Putaala on koiriensa kanssa mitä parhaimmassa tyyppimaastossa linnustamiseen. Kuva: Riikka Leiviskä ja Ahti Putaala