Rutto vaanii jos liikaa jäniksiä

Etelä- ja Meri-Lapissa on huomattu, että jänisjahtien suosio on laskenut aikaisemmista vuosista.

– Takavuosiin verrattuna suosio on laskenut, sillä hirvenmetsästys on yhä hallitsevampaa. Hirvenmetsästysajan pidentäminen 15.1. saakka vain huononsi tilannetta. Metsästäjillä on iso työ huolehtia hirvikannan säätelystä ja muuhun metsästykseen käytettävä aika on vähentynyt. Toisin sanoen vähemmän ahkerasti lähdetään jänismetsälle, kertoo Veitsiluodon metsämiesten puheenjohtaja Jarmo Kiuru.

Jänistä pidetään edelleen tärkeänä riistaeläimenä.

– Jäniksenmetsästyksessä käytettävä suomenajokoira lienee yksi Suomen suosituimmista yksittäisistä rekisteröidyistä koiraroduista noin 13 000 koiralla. Hirvikoiria lienee kuitenkin tänä päivänä enemmän kuin ajokoiria, sillä rekisteröityjä jämtlanninpystykorvia, harmaita norjanhirvikoiria ja karjalankarhukoiria lienee yhteen laskien noin 25 000. Nämä luvut voivat heittää, mutta kertonevat suuntaa antavasti, että kyllä jänis on tärkeä riistaeläin, vaikka hirvi dominoi myös koirien määrällä mitaten.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 8/2020!

 

Sami Kumpulainen

Sami Kumpulainen onnistui kaverinsa kanssa ampumaan samalla reissulla neljä jänistä. - Saatiin molemmille jänispaistit ja vielä tuttavapariskunnallekin yksi.