Petri Eskola ja Kerttu. 12-vuotias Kerttu on Eskolan viidestä koirasta vanhin. Kuva Ari Pakarinen

Pohdittu valinta ajokoirien ja saksanseisojien jälkeen

Hyvinkään Ridasjärvellä asuvalla Petri Eskolalla on ollut aiemmin ajokoiria ja saksanseisojia metsästyskoirina ennen itäsiperianlaikan hankkimista. 

– Vähän tuli sellaista vähättelevää kommenttia tuttavapiiristäkin, kun ryhdyin puhumaan, että josko hankkisin itäsiperianlaikan. Tutustuttuani ja hetken mietittyäni päädyin kuitenkin laikan hankintaan. Pitkäjalkaiset hyvät menijät olivat aiemminkin mieleen ja tykästyin juuri laikan rivakkuuteen ja olemukseen, summaa Eskola.

Tällä hetkellä Eskolalla on kotona viisi itäsiperianlaikaa. Hänen mukaansa myös äärettömän hyvä luonne on laikalle iso plussa. 

– Lapsiystävällinen koira ja sopii hyvin perheeseen. Meidän naapurustomme lapsetkin ovat meillä viettäneet aikaa koirien kanssa ja ilman mitään ongelmaa. Sillä tavalla koirat ovat tottuneet lapsiin ja myös lapset ovat saaneet tottumusta koirien kanssa olemiseen. Yksi lapsista tutustui Kerttuun jo koululaisena ja nyt vielä armeijasta päästyäänkin tapailee koiraa.

Eskola toteaa, että hänen koiransa ovat leppoisia kotioloissa ja tulevat hyvin toimeen muiden koirien ja kissojenkin kanssa. 

– On tietenkin muistettava, että koirat vaativat koulutusta ja sosiaalistamista, että yhteiselossa säilyy sopu.

Sosiaalisia pentuja

Eskola sai virallisesti kennelnimen joulukuussa 2018 ja Kerttukorven kennelissä on syntynyt neljä pentuetta tähän mennessä. Pennut ovat löytäneet oikeanlaisiin perheisiin ja käyttäjille. 

– Nyt pidetään luova tauko, eikä pentuja ole vähään aikaan luvassa.

Petri Eskola korostaa, että hänelle on tärkeää, että pennut tutustuvat ihmisiin, ja että ne olisivat sisäsiistejä jo luovutusikäisinä. 

– On tärkeää, että pennuista tulee sosiaalisia, ja että ne näkevät ja tottuvat ihmisiin ennen luovutusta uusille omistajille, toteaa Eskola.

Eskola metsästää koiran kanssa pääasiassa hirveä, mutta myös muuta pienriistaa sekä haittaeläimiä, kuten supia ja mäyrää. 

– Supi on helppo saalis, mutta mäyrän kanssa on tullut niin sanotusti osumaa, mutta niistäkin selvitty. Itäsiperianlaika on rohkea koira, eikä hevillä pakita tilanteissa, luonnehtii Eskola.

Itäsiperianlaikalla on pitkäjalkaisena ja vahvana koirana hyvä liikkuvuus eri olosuhteissa.

Lue lisää Ase&Erä -lehden numerosta 6/2022!