Kokeilimme Chedditen patruunoita muun muassa kiekkoammunnalla.

Cheddite tarjoaa laajan valikoiman haulikon patruunoita

Italialainen Cheddite tunnetaan perinteikkäänä patruunavalmistajana. Kokeilimme kymmentä erilaista haulikon ratapatruunaa.

Italia tunnetaan laadukkaiden aseiden ja ammusten valmistusmaana. Eri puolilla saapasmaata on hyvin merkittävää aseteollisuutta. Yksi perinteikkäistä italialaista alan valmistajista on Cheddite, vuonna 1901 perustetulla tehtaalla valmistetaan haulikon patruunoita niin metsästykseen kuin radallekin.

Chedditen tehdas sijaitsee Välimeren rannalla Livornon satamakaupungissa. Toscanan maakunnassa sijaitsevaa Livornoa ei suuremmin tunneta, mutta viereiset Pisan ja Firenzen kaupungit ovat maailmankuuluja kulttuurikaupunkeja.

Chedditen patruunoiden maahantuonti- ja jakelusopimus siirtyi alkuvuodesta yksinoikeudella hämeenlinnalaiselle Eräkolmiolle. Valikoimissa on radalle patruunat trap-, skeet-, sporting-ammuntaan ja sra- ammuntaan.

Chedditen valikoimista kokeilimme Universal Steel Shotia 24 gramman ja 28 gramman versioina, Smart Strikea 24 gramman ja 28 gramman versioina, Mach 3:a, Mach Steel Shot 3:a, Universal Skeetia, Trap Oroa ja Sportingia.

Kokeilimme patruunoita yksityisellä ampumapaikalla, jossa on mahdollisuus taulujen lisäksi ampua muun muassa kiekkoja. Kiekkoja ampuessa sää oli lämmin, lämmintä oli lähes 20 astetta. Tuulta ei ollut juuri lainkaan, vain hienoinen ilmavirta puhalsi lännestä.

Laadukas harjoituspatruuna

Universal on harjoituspatruuna, saatavilla on versiot sporting-ammuntaan ja trapiin.

28 grammainen on suunniteltu sportingiin. Siinä haulikoko on #7/2.4 mm lyijy 3 % antimoni. Valmistajan ilmoittaman tiedon mukaan V1 -nopeus mitattuna 2,5 metrin etäisyydeltä piipun suusta on 396 metriä sekunnissa/650 bar.

Trapiin suunnitellun 24 gramman patruunan haulikoko on #7.5/ 2.4 mm lyijy 3% antimoni. Valmistajan ilmoittaa V1 -nopeudeksi mitattuna 2,5 metrin etäisyydeltä piipun suusta 400 metriä sekunnissa/540 bar.

– Universaleissa tuntuma on napakka. Patruuna lähtee terävästi liikkeelle. Rekyyliä on varsin paljon, arvioi testiryhmä.

Lue lisää Ase&Erä -lehden numerosta 4/2023!