Simulaattorissa voi harjoitella kaikkia ammunnan ”kiekkolajeja”. Marja Mäkelä harjoittelee säännöllisesti skeetiä.

Simulaattori tarjoaa autenttisen kokemuksen ammunnan kiekkolajeihin

Simulaattori tarjoaa mainiot mahdollisuudet harjoitella ammunnan kiekkolajeja, kilpailuita unohtamatta.

Skeetin viime vuoden ranking- voittaja Marja Mäkelä keskittyy intensiivisesti. Viimeinen keskittymistä korostava henkäys ja huudahdus ”joo”. Kiekot lentävät ilman ja Mäkelä osuu tyylipuhtaasti kumpaankin.

Perinteisesti ampumaradalla vaihdettaisiin tämän jälkeen paikkaa ja pyydettäisiin uudet kiekot ilmaan. Tällä kertaa ennen uusia laukauksia Mäkelä katsoo tarkasti, millainen oli haulikon piipun liikerata ennen osumia. Mistä suunnasta patruuna liikkui ennen osumaa? Mihin kohtaan kiekkoa laukaus osui?

Laukauksien perinpohjainen analysointi on mahdollista ruotsalaisvalmisteisella TrueClays-simulaattorilla. Suomen ensimmäinen TrueClays -simulaattori asennettiin Eräkolmion yrittäjien Kylli Almisteen ja Jukka Töllin kotiin Janakkalaan. Samalla Eräkolmio aloitti simulaattorin maahantuojana.

Ruotsalaisen simulaattorin ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 2019. Sen jälkeen simulaattorista on hioutunut autenttisen ampumiskokemuksen tarjoava laite, joka tukee erinomaisesti muun muassa skeet- ja trap -ampujien talvikauden harjoittelua. Simulaattori on myös erinomainen keino opettaa vasta-alkajille eri ammuntalajien alkeet.

– Simulaattorissa voi harjoitella ja kilpailla kaikissa kiekkolajeissa. Mukana on perinteisten trapin ja skeetin lisäksi myös sporting ja compak, Jukka Tölli kertoo.

Simulaattoriin saa lisäosana myös metsästysmahdollisuuden, eli sillä voi myös harjoitella erilaisia metsästystilanteita ja hioa riistalaukausta entistäkin tarkemmaksi.

Tuhansia laukauksia

Uusia lentäjiä on jo pitkään koulutettu simulaattorien avulla. Myös kilpa-autoilijat niin radalla kuin rallissakin harjoittelevat yhä enemmän simulaattoreilla. Erityisesti autourheilun kuninkuusluokassa F1:ssä tallit ovat panostaneet miljoonia ja taas miljoonia euroja simulaattorien kehittämiseen. F1-tallille simulaattorin päätarkoituksena on tehdä autosta myös sitä kautta nopeampi.

Lisäksi on olemassa simulaattoreita, Suomessakin, joilla nuoret lahjakkuudet voivat harjoitella ja hioa taitojaan. Nouseminen kartingista pikkuformuloihin ja yhä ylöspäin on kallista ja vaikeaa. Simulaattorilla saa monin tavoin tehtyä tärkeää pohjatyötä, jonka jälkeen on helpompi lähteä oikeille radoille.

TrueClays -simulaattori tarjoaa samanlaiset mahdollisuudet kilpa-ampujille. Jukka Töllin mukaan simulaattorista hyötyvät kaikenikäiset, kilpailu-urallaan erilaisissa vaiheissa olevat ampujat.

– Suomessa ratakausi ulkona kestää normaalisti huhtikuusta syyskuun loppupuolelle saakka.

– Noin puolet vuodesta on sellaista aikaa, jolloin rataharjoittelu ulkona ei ole sääolosuhteiden vuoksi mahdollista. Vain harvalla ampujalla on taloudellisesti mahdollista lähteä jonnekin lämpimään harjoitusleireille.

Simulaattori mahdollistaa harjoitusmäärien noston erittäin kustannustehokkaasti.

– Fakta on, että patruunoiden hinnat ovat nousseet viime vuosina reippaasti. Kustannusten nousu rajoittaa kilpailijoiden harjoitusmahdollisuuksia, yksi harjoituskerta maksaa niin paljon ettei joka päivä voi käydä radalla. Kun simulaattori on hankittu, ainoa kustannus on sähkö. Simulaattorilla voi ampua hankinnan jälkeen tuhansia ja tuhansia laukauksia käytännössä lähes ilmaiseksi, Tölli painottaa.

Lue lisää vuoden ensimmäisestä Ase&Erä -lehden numerosta 1/2025!