Pintalika pyyhitään pois ennen aseen purkamista.

Iso huolto kerran vuodessa

Haulikko on aseena simppeli peli, oli se sitten rinnakkais- tai päällekkäispiippuinen, pumpattava tai puolari.

Haulikolle tulisi suorittaa kevyt puhdistus jokaisen kerran jälkeen, kun sitä on käytetty ulkosalla, tuli sitten ammuttua tai ei. Kosteus, joka saattaa tulla pelkästään muutaman tunnin ulkoilusta pakkasella tai kylmissä varastotiloissa niin sanottuna kondenssikosteutena, on pyyhittävä pois.

Kerran vuodessa, joko jahtikauden lopuksi tai sen alussa, haulipyssy on kuitenkin syytä purkaa osiin ja puhdistaa niin huolellisesti kuin osaa – tai sitten viedä ase sepälle huollettavaksi.

Aloita puhdistus aina varmistamalla, että ase on lataamaton, ja mikäli aseessa on makasiini, tarkista että myös makasiini on tyhjä. Latausliike ja ”tyhjä” laukaus varmistavat, ettei aseeseen ole jäänyt patruunoita.

Pikaisen huollon yhteydessä toimitaan näin: piipuista tulisi vetää läpi boresnake tai silla- tai huopatulppa ja piippuihin tulisi suihkauttaa kevyesti öljyä. Ase asetetaan pyssykaappiin alassuin, eli piippu lattiaa kohti makaamaan, ettei mahdollinen liika öljy valu lukkoon, liipaisinkoneistoon tai iskurin nallipiikkeihin.

Piipunsuun alle varataan huokoista kangasta tai muuta materiaalia, ettei piipusta mahdollisesti tihkuva liika öljy tuhri asekaapin lattiaa.

Lue lisää Ase&Erä -lehden numerosta 1/2021!