Suomalaiskeksinnön avulla jahtitilanteessa ei tarvitse etsiä patruunoita taskunpohjalta

Kotimainen King Competition on kehittänyt Pineshotin, haulikon patruunoiden kantotelineen. Ase&Erä kokeili, miten teline toimii käytännössä.

Jokaiselle metsästäjälle on tuttu tilanne, jossa riistatilanne liukuu ”ohi suun” sen takia, että haulikon patruunat pyörivät taskun pohjalta eikä niitä saa riittävän nopeasti käyttöön. Tähän ongelmaan on kehittänyt ratkaisun kotimainen King Competition.

Suomalaisvalmistaja esitteli talvella Saksassa IWA-messuilla Pineshotin, haulikon patruunoiden kanto- ja säilytystelineen. Pineshotia lähti kehittämään practical-ammunnan maailmanmestari Kim Leppänen.

– Tulin metsältä kotiin, ja istuin sohvalle. Siinä istuessani huomasin, että taskun pohjalle oli taas jäänyt pari haulikon patruunaa. Ryhdyin miettimään, kuinka yleistä yksittäisten patruunoiden jääminen taskun pohjalle oikein onkaan. Ja samalla mietin, kuinka hankalaa voi jahtitilanteessa olla patruunan kaivaminen taskusta.

Diplomi-insinööriksi opiskellut Leppänen päätti ryhtyä näiden pohdintojen seurauksena lähteä kehittämään haulikon patruunoille sopivaa kanto- ja säilytystelinettä. Nyt noin kahden vuoden suunnittelun ja tuotekehityksen tuloksena markkinoille on tuotu Pineshot, jolla maailmanlaajuinen patentti.

Pineshot perustuu siihen, että se on helppo kiinnittää ja helppo irrottaa. Pineshotin voi kiinnittää esimerkiksi housun vyöhön, paidan kaulukseen tai takin taskun reunaan. Pineshot kiinnitetään ristiin menevän koukun avulla, jolloin teline puristuu tukipistettä vasten.

Kiinnityskulmaa voi säätää. Noin 50 grammaa painava teline on muotoiltu niin, ettei se paina tai purista metsästäjän asusteita.

Yhteen Pineshotiin mahtuu kaksi patruunaa kerrallaan. Kim Leppänen perustelee tätä sillä, että kaksi patruunaa on juuri sopiva määrä. Näin Pineshotista ei tule liian suurta, ja yhdessä jahtitilanteessa yleensä ehtii ampumaan juuri kaksi laukausta.

Lue lisää Ase&Erä -lehden numerosta 4/2023!

AE1

Pineshot on suomalaisen King Competitionin kehittämä kanto- ja säilytysteline kahdelle haulikon patruunalle.