Fasaanit ovat Kari, Kirsi ja Kaapo Kumpulaisen yhteinen harrastus. Kuva: Maaselän fasaani

Kari Kumpulainen järjestää metsästyskoirien koulutuksia fasaanien avulla

Fasaaneilla on hyvä kouluttaa nuoria koiria kanalintujahtiin.

Kiuruvetinen Kari Kumpulainen hankki kymmenen vuotta sitten fasaaneja, joilla hänen oli tarkoitus kouluttaa omia settereitään. Metsäkanalintukannat vaihtelevat melkoisesti eikä fasaaneitakaan ole Pohjois-Savossa luonnonvaraisesti. Kumpulaisen harrastus on kasvanut melkoisesti, nyt hänellä on Maaselän fasaani, joka järjestää fasaanijahteja.

– Päätin hankkia noin 60 fasaania, jotta saisin omille koirilleni metsästystapahtumia. Muutama kaveri kiinnostui myös antamaan koirilleen treeniä. Muniakin naaraat munivat siihen tahtiin, ettemme niitä oikein jaksaneet syödäkään, joten oli keksittävä jotain muuta, sanoo Kumpulainen.

Hän ryhtyi munittamaan fasaaneja, hankki hautomakoneen ja ryhtyi myymään munia ja poikasia ulos. Vuonna 2018 Kumpulainen aloitti yksityisten fasaanijahtien järjestämisen, asiakkaina olivat muun muassa metsästysseurat ja yksityishenkilöt.

Maaselän fasaanin käytössä oleva alue on ajankohdasta riippuen noin 200 hehtaaria metsä- ja peltomaastoa.

– Puskaradio on toiminut vuosien varrella oikein hyvin.Vuonna 2016 ammuin enää muutaman linnun omille koirilleni. Kaikki vapaat ajat on myyty tällekin kaudelle, mutta talvipyyntiä en ole tälle vuodelle suunnitellut. Talvipyynti on aika työläs järjestää. Opiskelen tällä hetkellä Tampereella, ja perheellekin pitää antaa aikaa.

Harjoituksissa toistoja

Kari Kumpulainen luonnehtii fasaania monipuoliseksi harjoituslinnuksi. Fasaanin kanssa voidaan harjoitella kokonaisvaltaisesti haukkuvat, seisovat ja ajavat lintukoirat pennusta aikuisiin yksilöihin.

Ensi syksy on Maaselän Fasaanissa seitsemäs jahtikausi. Fasaanien ohella asiakkaat voivat hankkia koirilleen treeniä myös kyyhkyillä.

– Seisovan koiran koulutus kyyhkyillä tarjoaa mahdollisuuden useisiin toistoihin nopealla aikavälillä. Kyyhkyillä voidaan harjoittaa seisontakynnystä, avanssia, pysähtymistä riistan karkoittuessa ja muita tottelevaisuuteen sekä kontrolliin liittyviä asioita. Kun asiakas varaa kyyhkytreenin, pyrin selvittämään, haluaako hän harjoitella laajasti ja monipuolisesti jokaista osa-aluetta vai ehkä jotain tiettyä yksittäistä riistatyön nyanssia, Kumpulainen kertoo.

Maaselän Fasaani järjestää myös kennelpäiviä.

– Kennelin koiraharrastajat voi koota yhteen ja varata niille treenipäivän, jossa kasvattajat voivat opastaa ja tarjota neuvoja sekä tietysti viettää hauskan päivän ystävien parissa.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 1/2024!