Marko Tamminen on menestynyt maailmalla Rugereillaan

Kun kahdella revolverilla pitää kaksikätisesti ampua yhtäaikaa mahdollisimman nopeasti sekä tarkasti tauluihin, pitää ampujan olla nopea ja aseen varmatoiminen. Ruger Vaguero on monen Cowboy Action Shooting -harrastajan ase.

Helsinkiläinen Marko Tamminen on CAS -ammunnan menestynein suomalainen. Vuodesta 2000 lajissa mukana ollut Tamminen on voittanut kahdesti Euroopan mestaruuden Frontier Cartridge Gunfighter -luokassa, vuosina 2018 ja 2021. Lisäksi hänellä lukuisia muitakin hyviä sijoituksia arvokisoista.

– Suosin aikaisemmin italialaisia revolvereita, mutta niissä tuntui aina olevan jotakin korjattavaa. Hankin Rugerit kymmenkunta vuotta sitten, eikä niitä ole tarvinnut korjailla käytännössä lainkaan. Kestävyys on yksi tämän aseen parhaita ominaisuuksia, hän kertoo.

Rugerin yksitoimiset revolverit ovat modernisoituja lännen aseita, joiden koneistossa kierrejouset perinteisten lattajousien sijaan.

– Niissä on tuhdimpi ylärunko, säädettävä takatähtäin ja ramppijyvä. Vuodesta 1953 valmistettiin .22LR Single-sixiä ja vuodesta 1955 myös suurempaa Colt SAA -kokoista Blackhawkia keskisytytteisille patruunoille. 1960- luvun puolesta välistä eteenpäin valmistettiin vielä suurempirunkoista Super Blackhawkia. Näitä kolmeruuvisia malleja valmistettiin vuoteen 1973, jolloin ne korvattiin New Model-malleilla, joissa oli tranferbar-systeemi. Iskuripiikki tavoitti nallin vain kun liipasin oli painettu pohjaan ja nosti välitintangon vasaran ja iskupiikin väliin, Tamminen selvittää.

– Latausportin aukaisu vapautti rullan latausta varten, joten näissä ei enää ollut puolivirettä sitä varten. Tämä mahdollisti turvallisen lataamisen ja kantamisen kuudella patruunalla, eikä vasaran alle tarvinnut enää jättää tyhjää pesää kuten perinteisessä SA-revolverissa, hän jatkaa.

Rugerin Blackhawkin kiinteällä tähtäimellä varustettua versiota, Vaquero -mallia, ryhdyttiin valmistamaan Yhdysvalloissa 1993, koska 1980-luvun alussa alkanut CAS-ammunta oli saavuttanut suuren suosion.

– Tämä niin sanottu ”vanha koppainen” Vaquero perustuu Rugerin suurimpaan Super Blackhawk-kokoiseen runkoon, ja on siten jonkun verran vastaavan kaliberin Colt SAA -tyyppistä revolveria painavampi ja kohlompi Tamminen sanoo.

Vuonna 2005 Ruger uudisti sekä Blackhawk- että Vaquero -mallistoaan ja palasi 1950-luvun alkuperäiseen Blackhawkin keskikokoiseen runkoon. Tämä New Vaquero oli siis kokonsa ja painonsa suhteen lähempänä Colt SAA:ta. Vanhaa Vaqueroa tehtiin .357mag-, .44mag, 44- 40- ja .45colt -kalibereissa, ja convertible -malleja vaihtorullilla 9mm/.357, 38-40/10mm ja .45colt/45acp. Uudessa mallissa kaliberivaihtoehdot ovat vain .45 Colt ja .357 Mag.

Ruger Vaguero on eniten käytetty revolveri CAS-ammunnassa, paljolti juuri kestävyytensä ansiosta CAS-ammunnassa pitää olla kiinteä takatähtäin. Ruger painaa 1,2 kiloa ja siinä on normaali 38 millin piippu. Kahva on jalopuuta. Kaksitoiminen revolveri ei lajiin sovellu.

– Maailmalla harrastajista 40-50 prosenttia käyttää revolverinaan Rugeria, mutta Suomessa määrä on vähäisempi johtuen maahantuonnin puutteista, Marko Tamminen toteaa.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 1/2024!

AE2

Näyttävyys on omaa luokkaansa CAS-ammunnassa. Marko Tamminen hallitsee ammuntatekniikan.