Simulaattorissa ammutaan oikeilla aseilla ja oikeilla patruunoilla 25 metrin matkalta aidoissa metsästystilanteissa.

Lappeenrannan Sako shooting centerissä voi ampua liikkuvia videoita aidoissa videoissa

Hyvä, onnistunut riistalaukaus vaatii harjoittelua. Siihen oivat mahdollisuudet on Lappeenrannan Sako shooting centerissä, jossa voi harjoitella vaikkapa hirven metsästystä aidoilla aseilla ja patruunoilla.

Sorapintainen metsäautotie kiemurtelee metsän keskellä. Tien penkalla kasvaa heinää, ojan toisella puolella on paksurunkoisia puita. Pian metsiköstä, oikealta puolelta, tielle astelee hirvi.

Se kävelee määrätietoisesti tien poikki. Aikaa ei ole hukattavaksi. Tähtäys, puristus, laukaus ja pito. Luoti osuu hieman hirven etujalkojen takapuolelle yläkroppaan. Hirvi on kaadettu onnistuneella riistalaukauksella.

Tällä kertaa kyseessä ei kuitenkaan ollut aito hirvijahti jossakin päin Suomea, vaan virtuaalinen riistalaukaus Lappeenrannan Sako shooting centerissä. Siellä on Suomen ainoa videoavusteinen ampumarata, jossa voi harjoitella riistalauksia oikeilla patruunoilla liikkuvaan videokuvaan.

– Valikoimissa on kolmisensataa erilaista maalivideota. Metsästystilannevideoita on noin 200. Suurin osa näistä videoista on kuvattu Suomessa, mutta meillä on myös tilannevideoita ulkomailta, kertoo Sako shooting centerin toimitusjohtaja Matti Myllynen.

Kotimaassa voi harjoitella esimerkiksi hirvijahtitilanteita. Valittavana on myös muun muassa videoita eurooppalaisista ajojahdeista, Kanadan mustakarhusta ja Afrikan riistasta.

– Ideana on nimenomaan se, että metsästäjä pääsee harjoittelemaan riistalaukausta oikeilla aseilla ja patruunoilla aidoissa metsästystilanteissa 25 metrin matkalta oikeassa maastossa kuvattua liikkuvaa riistaa, toteaa Myllynen.

Kyseessä on niin sanottu cineshot -järjestelmä, joka on kehitetty alunperin nimenomaan metsästäjien harjoittelua varten. Järjestelmä hyödyntää liikkuvaa kuvaa, jossa ampuja myös näkee, mihin kohtaan eläintä luoti osuu.

Ampumamatka on kiinteä, mutta ampumaetäisyyttä voidaan jonkin verran säädellä optisilla keinoilla. Jahtitilanteen vaikeutta voidaan säädellä muun muassa eläinten juoksunopeutta muuttelemalla, mahdollista on myös muokata valaistusolosuhteita. Myös säätilaa voidaan säädellä kuulaasta syksyn päivästä vesi- ja lumisateeseen.

– Metsästystilannevideoiden lisäksi on mahdollista kohdistaa aseita sekä kaverin kanssa järjestää vaikkapa tarkkuuskilpailu perinteisiin rengastauluihin.

– Mahdollista on myös harjoitella refleksejä erilaisilla nopeusvideoilla, joissa ammutaan esimerkiksi palloja, sanoo Myllynen.

Videot heijastetaan videotykin avulla 8,4 metriä leveään ja 3,5 metriä korkeaan paperiin. Paperin takana on 6,5 metriä kumirouhetta, jonne luodit jäävät. Hylsyt ja lyijyt kierrätetään sataprosenttisesti.

– Paperin takana on infrapunasensorit, jotka tunnistavat luodin kulun millimetrin osien tarkkuudella. Osuma merkitään videotykin lähettämällä punaisella pisteellä ja maali pysähtyy hetkeksi. Metsästäjä saa simulaattorista tarkan tiedon jokaisen laukauksen osumakohdasta, Myllynen painottaa.

Ampumapaikkoja on neljä.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 2/2023!