Pystykorvan kanssa metsästys on Ari-Pekka Palmulle mieluista. Metsällä hänellä on usein koiran lisäksi mukana vain kompassi, kartta, kirves ja karttapannu.

Ari-Pekka Palmu toivoo, ettei tekniikka vie pääroolia metsästyksessä

Kun Ari-Pekka Palmu lähtee jahtiin metsään kaverinaan pystykorvansa, hän haluaa nauttia luonnosta rauhassa muun muassa lintuja tarkkailemalla. Kiire ei kuulu miellyttävään jahtiin.

– Luonnossa oleminen on parhaimmillaan meditatiivinen, rauhoittava kokemus. Metsällä haluan nauttia aistit avoinna fiiliksestä ja luonnon tarkkailusta. Riistalaukaus on vain pieni osa, oikeastaan hyvin pieni osa, jahtireissun nautintoa.

– Luonto ei ole ollut minulle pelkkä harrastus, vaan elämäntapa pikkupojasta saakka ja suurin motivaattori, jonka avulla selvisin halvauksesta ja kirurgien ennustamasta kuolemantuomiosta. Metsään, kalaan ja luontoa kuvaamaan oli vielä pakko päästä, hän kuvaa suhdettaan luontoon ja eräilyyn.

Palmu on noormarkkulainen erämies, lintuharrastaja ja ammattivalokuvaaja, joka on tilskinyt Lapin suuria selkosia ja Satakunnan sydänmaita pikkupojasta asti. 

Lisäksi Palmu on kirjoittanut kaksi kirjaa eräkokemuksistaan, kolmas on tekeillä. 

– Metsästys on teknistynyt voimakkaasti, aseet, patruunat, tutkapannat ja muut varusteet ovat saaneet ison roolin. Välillä tuntuu itse asian jäävän jo taka-alalle, kun metsästys muuttuu fiilistelystä pelkäksi suorittamiseksi.

– Olen joskus ihmetellyt, kuinka jahdissa olevilta jää näkemättä taivaalla lentävä komea merikotka, kun kaikkien katseet ovat älypuhelimien näytöillä. Moni hieno luontoelämys jää näkemättä ja kokematta, jos huomio on vain puhelimen karttasovelluksessa. 

Palmu on tottunut kulkemaan erämaissa vaatimattomin varustein mukanaan kartta, kompassi, kirves ja kahvipannu.

– Haluaisin, että tässä kiireisessä ja teknistyneessä maailmassa jahteja tehtäisiin myös vaatimattomilla välineillä ja varusteilla. Erätaidot korvaavat tekniikan, ja ihminen pääsee lähemmäs itseään.

– Viihdyn metsässä, se on minulle toinen koti. Asun käytännössä keskellä metsää Noormarkussa, pääsen luontoon suoraan kotioveltani. Se on suurta arjen nautintoa.

Lue lisää Ase&Erän numerosta 8/2022!